Givarbrev nr 2, 2018

Du som är månadsgivare till de projekt för barn och ungdomar i Palestina och Libanon som PGS stödjer – du gör en viktig politisk solidaritetshandling. PGS har beviljats programavtalsstatus genom Forum Syd och våra fem nuvarande samarbetspartners ingår i ett gemensamt PCO-program, Programme Contract Organisation. Första årsmötet med representanter från våra partnerorganisationer och från PGS kommer att hållas i Härnösand i oktober.

De projekt du som månadsgivare stödjer är: Abu Dis Youth Club, ADYC – sportklubben i Abu Dis på Västbanken utanför Jerusalem, Al Nahda child and youth center – läsestugan med mera i Abu Dis (Al Nahda betyder gryningen), Social Developmen Center – barn och ungdomscentret i flyktinglägret Askar utanför Nablus på Västbanken, Children of Al Jalill – barn och ungdomscenter i flyktinglägret Al-Jalil i Baalbek, Libanon, Developmental Action Without Borders, Naba’as – barn och ungdomsverksamhet i södra Libanon

Enligt FNs barnkonvention har barn rätt till lek, vila och fritid (art 31). Centren drivs av gräsrotsorganisationer och arbetar i enlighet med barnkonventionen med utsatta barn i konfliktområden. Ett exempel: Farraj har jag mött sedan han var en liten kille, kanske 7 år, då var han en riktig bråkstake som ofta blev utkörd från Centret i Askar Camp för att lugna ner sig. En dag kom han ridande på en åsna och sa: ”Jag vill att min åsna ska få låna en bok”. Åsnan fick inte, men Farraj fick. Idag är Farraj  27 år och aktiv i Centret, bland annat som vice scoutledare där han vill ”behandla barn och ungdomar så schysst som han själv blivit behandlad”. Farraj berättar att han under uppväxten burit på så mycket ilska inom sig under ockupationsmaktens ständigt närvarande våld, förtryck och förnedring att han nära exploderat. Utan Centret är han övertygad om att den  destruktiva ilskan skulle tagit över. Kanske hade han blivit extremist, kanske hade han blivit skjuten av soldater. Farraj blev en scoutledare, med demokrati som ledstjärna. Vi är övertygade om att alla Centren och projekten vi stödjer bidrar till att barnen som deltar vågar ställa krav och arbeta för demokrati och jämställdhet när de växer upp.

Du som månadsgivare bidrar också till PGS samarbete med GCMHP, Gaza Community Mental Health Program och möjlig gör stöd till andra organisationer i Palestina och Libanon, bland annat akutstöd. Sedan maj månad är det belägrade Gaza utsatt för kraftiga israeliska våldsattacker med död och umbärande som följd. Som alltid drabbar det barn och unga i stor utsträckning. Genom Palestinainsamlingen har PGS i maj kunnat ge ett bidrag på 200 000 kronor till PMRS, Palestinian Medical  Relief Societys livsviktiga arbete i Gaza.

Trevlig sommar! Margareta Sjöberg, styrelsen och biståndsutskottet Stockholm 2018-06-02

Det gamla insamlingskontot 65 65 74-1 har helt stängts ner och kvarvarande pengar har överförts till 90-kontot. Nu gäller alltså endast 90 11 57-8 för Palestinainsamlingen.