Felmeddelande

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /storage/content/80/132080/palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).
  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /storage/content/80/132080/palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).

1. Vad utmärker ert partis Mellanösternpolitik (med Palestina och Israel i tanken)? Hur ser ni på en tvåstatslösning enligt 1967-års gränser? Anser ni att Östra Jerusalem bör bli huvudstad i en framtida palestinsk stat? Om ni inte stödjer en tvåstatslösning, vad är då ert förslag på lösning?

Vi vill se en tvåstatslösning bygd på 1967 års gränser och med landbyten, med Jerusalem som huvudstad för två stater. En förutsättning för framgång är att det ska finnas globalt erkända och säkra gränser för båda staterna. Både Israel och Palestina måste som självständiga stater ha rätt till säkra och erkända gränser.

2. Hur ser ni på blockaden av Gaza?

Blockaden av Gaza drabbar många gånger oskyldiga palestinier, barn och kvinnor som inte har något med konflikten att göra och som inte vill annat än att leva i fred och försoning. Vi är kritiska till Israels blockad av Gaza. En fredlig lösning på den långvariga konflikten kräver politiska lösningar, vilja till kompromisser och mod att göra dem från båda parter. Krav måste ställas på båda parter i den konflikt som finns. Ledare på den palestinska sidan måste tydligt markera mot extremism och terrorattacker som hårt drabbar Israel. Israels rätt att existera måste erkännas, likaså deras rätt till trygga och säkra gränser.

3. Vad anser ni att EU, FN och Sverige ska göra för att stoppa Israels expansion av de olagliga bosättningarna på Västbanken?

Vi anser att EU och det internationella samfundet i övrigt, inkl. FN och USA ska ta ett mer aktivt politiskt ansvar för fred och försoning i mellanöstern, inte minst mellan Israel och Palestina. Utgångspunkten måste vara folkrätten och att de avtal som ingåtts gäller. EU och Sverige behöver vara tydliga med att vi inte accepterar bosättningar på ockuperad mark. Vi måste också vara tydliga med krav på att demokratiska val, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter i Palestina.

4. Anser ni att det borde införas sanktioner av något slag mot Israel? Hur ser ni på att Israel har förmånliga samarbetsavtal med EU samtidigt som de bryter mot internationell rätt?

Nej vi anser inte sanktioner ska införas. Däremot anser vi att ingångna avtal ska gälla. Det inkluderar konsumentinformation enligt EU:s regler. Vägen framåt mot fred och försoning är inte isolering eller utfrysning. Vi anser att man kan sätta press för att nå fred och 2 stater samtidigt som man samarbetar.

Nike React Element 87