Felmeddelande

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /storage/content/80/132080/palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).
  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /storage/content/80/132080/palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).

1. Vad utmärker ert partis Mellanösternpolitik (med Palestina och Israel i tanken)? Hur ser ni på en tvåstatslösning enligt 1967-års gränser? Anser ni att Östra Jerusalem bör bli huvudstad i en framtida palestinsk stat? Om ni inte stödjer en tvåstatslösning, vad är då ert förslag på lösning?

Feministiskt Initiativ anser att Sveriges ansvar för Palestinafrågan bottnar i FN:s ansvar för internationell fred och säkerhet och därför bör Sverige även verka för att resolution 181 om en tvåstatslösning förverkligas.Enligt samma resolution ska Jerusalem betraktas som en corpus separatum under en särskild internationell regim och därför bör garanteras tillträdet för inte bara judar utan också muslimer och kristna till de heliga platserna. Lösningen måste hittas genom politiska förhandlingar där lokala kvinnorättsorganisationer deltar för att bestämma om Palestinas framtid samt i uppbyggandet av ett demokratiskt samhälle. Den inhemska oppositionen mot den nuvarande nationalistiska politiken ska stödjas.

2. Hur ser ni på blockaden av Gaza?

Sedan 2007 är Gaza under blockad, vilket FN konstaterat är orsaken till den allvarliga humanitära krisen. Blockaden är en form av kollektiv bestraffning som inskränker Gazabornas möjlighet att importera och exportera varor och att resa in och ut ur området. Den berövar Gazas invånares försörjningsmöjligheter, livsmedelssäkerhet, sjukvård, utbildning, vatten, osv. Blockaden är illegal och bör omedelbart upphöra. Förhandlingar mellan den Palestinska myndigheten och Israel måste inledas och stödjas av det internationella samfundet.

3. Vad anser ni att EU, FN och Sverige ska göra för att stoppa Israels expansion av de olagliga bosättningarna på Västbanken?

Enligt folkrätten är de israeliska bosättningarna olagliga. Israel bör uppfylla FN:s Resolution 465 som uppmanar Israel att avveckla de existerande bosättningarna och upphöra att etablera, planera och uppföra nya bosättningar. Den internationella rätt har olika verktyg för att tvinga en stat att uppfylla sina internationella åtaganden.

4. Anser ni att det borde införas sanktioner av något slag mot Israel? Hur ser ni på att Israel har förmånliga samarbetsavtal med EU samtidigt som de bryter mot internationell rätt?

Feministiskt Initiativ verkar för att Sverige inte bedriver handel med produkter som Israel producerar på ockuperad mark. Dessutom ställer vi oss bakom initiativet BDS (bojkott, desinvestering och sanktioner mot Israel)

Air Jordan VIII Low