Felmeddelande

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /storage/content/80/132080/palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).
  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /storage/content/80/132080/palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).

1. Vad utmärker ert partis Mellanösternpolitik (med Palestina och Israel i tanken)? Hur ser ni på en tvåstatslösning enligt 1967-års gränser? Anser ni att Östra Jerusalem bör bli huvudstad i en framtida palestinsk stat? Om ni inte stödjer en tvåstatslösning, vad är då ert förslag på lösning?

Vi anser att Sverige måste återupprätta de diplomatiska relationerna till Israel och anseendet som konstruktiv samtalspartner i den israelisk-palestinska konflikten. Historiskt har Sverige haft goda relationer till båda parter. Kristdemokraterna är för en fredlig tvåstatslösning på Israel - Palestinakonflikten enligt 1967 års gränser. Gränsdragningar, synen på Jerusalem, landområden och andra konfliktområden måste Israel och palestinierna komma överens om i fredssamtal.

2. Hur ser ni på blockaden av Gaza?

Det behövs en lösning som adresserar Israels legitima säkerhetsintressen. Den senaste tiden har vi sett en upptrappning av våldet och raketbeskjutningar från Gaza mot Israel. Även vapensmugglingen till Gaza måste upphöra. Vi efterlyser en grundläggande förändring av politiken som leder till ett slut på blockaden och en långsiktig, hållbar lösning på situationen i Gaza.

3. Vad anser ni att EU, FN och Sverige ska göra för att stoppa Israels expansion av de olagliga bosättningarna på Västbanken?

Utomstående aktörer bör bidra och uppmana till en konstruktiv lösning på konflikten. Fred byggs genom förtroende och förhandling. Man måste visa att krav ställs både på Israel och Palestina.

4. Anser ni att det borde införas sanktioner av något slag mot Israel? Hur ser ni på att Israel har förmånliga samarbetsavtal med EU samtidigt som de bryter mot internationell rätt?

Nej, för oss är det viktigt att vi använder våra relationer till att stärka respekten för de mänskliga rättigheterna och internationell rätt. Sverige ska ha avtal som följer folkrätten och EU:s gemensamt beslutade riktlinjer. EU har redan beslutat att i alla avtal mellan EU och Israel måste det framgå att avtalet inte gäller varor från bosättningar på den ockuperade Västbanken.

adidas