Felmeddelande

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /storage/content/80/132080/palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).
  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /storage/content/80/132080/palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).

"KF upplever att det finns ett behov av att tydliggöra koncernens riktlinjer för kraven på leverantörer i förhållande till folkrätten och har därför påbörjat en översyn av frågan. En första presentation av översynen sker i samband med KF:s stämma 2011." Kooperativa Förbundet svarar Dagens ETC, 2011-02-18

Det har länge varit känt att Coop säljer produkter från företag som producerar varor i illegala bosättningar på ockuperat palestinskt område. Efter Israels krig och embargo mot Gaza och överfall mot hjälpkonvojen Ship to Gaza, har bland andra Palestinagrupperna i Sverige intensifierat arbetet med att förmå Kooperativa Förbundet och Coop att sluta bidra till folkrättsbrott. Detta är i linje med vad KF-medlemmar framfört vid flera lokala stämmor. Konsumentföreningen i västra Sverige röstade i april 2010 enhälligt för att Coop skulle sluta sälja israeliska varor och därefter röstade KF-Stockholm för hårdare granskning och krav av produkternas ursprung.

Palestinagrupperna publicerade nyligen en granskning av Coops handel med israeliska företag som tjänar på ockupationen. Rapporten fann att Coop säljer kolsyremaskinen Soda Stream som tillverkas i den illegala bosättningen Maale Adumim samt frukt och grönt från Carmel-Agrexco, den största exportören av jordbruksvaror från ockuperat område. 

Coops och KFs ledning hävdade ändå tvärsäkert att de hade garantier från sina leverantörer att inga varor i Coop-butikerna kommer från illegala bosättningar.

En annan nyligen släppt rapport från DanWatch visar att de garantier som Coop Danmark liksom Coop Sverige lyfter fram kring Carmel-Agrexco inte stämmer med verkligheten. En domstol i Frankrike fastslog den 18 februari att "Agrexco bedriver bedrägeri avseende produkters ursprung" samt att "Agrexco säljer produkter från olagliga bosättningar". En israelisk människorättsorganisation har också lagt fram bevis för att samtliga Soda Stream-maskiner i svenska butiker framställs på ockuperat område, vilket nyligen uppmärksammades i SR Ekot. En EU-domstol kom redan 2008 fram till samma sak avseende den tyska importören av Soda Streams produkter.

Kooperativa Förbundet har nu meddelat att de kommer att se över sina riktlinjer vad gäller krav för leverantörer i förhållande till folkrätten.

Palestinagrupperna välkomnar beslutet och hoppas att det kommer resultera i att Coop och KF till sist tar sitt ansvar och beslutar att följa sina egna etiska riktlinjer. Kravet att Coop omedelbart slutar marknadsföra produkter från företag som producerar varor på ockuperad mark kvarstår dock. Vi kräver att Coop respekterar folkrätten, som fastslår att de israeliska bosättningarna är illegala. Stulen frukt har inget i Coop-butikerna att göra.

Hela artikeln och information om den pågående butikskampanjen hittar du här: Påverka din butik

Mens Footwear Online

d6_nid: 
1 965