Felmeddelande

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /storage/content/80/132080/palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).
  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /storage/content/80/132080/palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).

ICA sodastream

Soda Stream uppmärksammas just nu internationellt för deras folkrättsbrottsliga verksamhet. Samtidigt väljer ICA att lyfta fram Soda Streams produkter i en stor reklamkampanj. Detta trots att ICA är medvetna om att Soda Streams kolsyremaskiner är tillverkade på ockuperat område. ICA agerar därmed i strid med UD:s rekommendationer och i strid med Global Compact som ICA själva anslutit sig till. Detta är oacceptabelt och ICA bör omedelbart plocka bort Soda Streams produkter från hyllorna.

Den 9 februari rapporterade Sveriges Radio att Soda Streams kolsyreapparater fortsätter tillverkas i en israelisk bosättning på ockuperad mark, i strid med internationell rätt och i strid med vad företaget tidigare hävdat. En färsk rapport från den israeliska människorättsorganisationen Coalition of Women for Peace bekräftar detta och konstaterar också att Soda Stream International exploaterar sina arbetare och rutinmässigt kränker deras rättigheter. En EU-domstol konstaterade redan 2008 att Soda Stream tillverkas på ockuperat område och inte har rätt att omfattas av EU:s frihandelsavtal med Israel.

Palestinagrupperna har tidigare uppmärksammat ICA på alla fakta om Sodastream, men utan att få något svar. Istället visar ICA att de inte har några planer på att sluta sälja Soda Streams produkter: ICA har tvärtom valt att marknadsföra dem i en särskild reklamkampanj.

Det råder inget tvivel om att Soda Stream International bidrar till folkrättsbrott och att ICA:s marknadsföring av företagets produkter assisterar fortsatt brottslig verksamhet. ICA följer därmed inte det svenska utrikesdepartementets rekommendationer till svenska företag om att inte förknippas med ockupationsförhållanden. ICA bryter dessutom mot de grundläggande principerna för Global Compact som ICA själva anslutit sig till som del av deras satsning för hållbar utveckling.

Vi upprepar följaktligen vår uppmaning till ICA och alla andra svenska återförsäljare att omedelbart sluta marknadsföra Soda Streams produkter.


PGS har skrivit ett brev till ICA - gör det du också!

VD och koncernchef: kenneth.bengtsson@ica.se
Ansvarig för ICAs arbete med corporate responsibility: kerstin.lindvall@ica.se
Presschef: staffan.ekengren@ica.se 
Informatör: anna.r.hedstrom@ica.se

Här är ett brev till ICA du gärna kan utgå ifrån:

Hej,

Soda Stream uppmärksammas just nu internationellt för att de har verksamhet på ockuperad palestinsk mark i strid med folkrätten. Samtidigt väljer ni att lyfta fram Soda Streams produkter i en stor kampanj i både ICA Kvantums, ICA Supermarkets och ICA Maxis reklamblad. Detta är oacceptabelt och jag kräver att ni omedelbart avbryter kampanjen samt plockar bort Soda Streams varor från hyllorna.

Som ICA-kund vill jag inte stödja ett företag med brottslig verksamhet.

Namn

Air Presto Flyknit Ultra

d6_nid: 
1 969