Tidslinje

Balfourdeklarationen

1917

Al Nakba

Början på Al Nakba, den stora katastrofen när över 750 000 palestinier fördrivs från sina hem. Staten Israel utropas.

1948

FN:s delningsplan

FN:s delningsplan antas den 29 november

1947

Israelisk ockupation

Israel ockuperar Västbanken, Östra Jerusalem, Gaza, Golanhöjderna och Sinai. Sinai återlämnas senare i en fredsuppgörelse med Egypten.

1967

Israel invaderar Libanon

I de palestinska flyktinglägren Sabra och Shatila begås en massaker på palestinier, av kristna falangister, under israeliskt överinseende.

1982

Första intifadan

Det första palestinska upproret, Intifadan, bryter ut. Majoriteten av palestinierna på Väst- banken och i Gaza deltar genom general- strejker och civilolydnadskampanjer. Intifadan sätter Palestinafrågan på dagordningen i många länder.

1987

Osloavtalet

Israeler och palestinier undertecknar Osloavtalet.

1993

Massakern i Hebron

Bosättaren Baruch Goldstein dödar 28 palestinier i en moské i Hebron.

1994

Yitzhak Rabin mördas

Högerextremisten Yigal Amir dödar Israels premiärminister Yitzhak Rabin efter ett fredsmöte i Tel Aviv.

1995

Andra intifadan

Ett försök av Bill Clinton att inleda fredsförhandlingar i Camp David mellan palestiniernas ledare Yassir Arafat och Israels premiärminister Ehud Barak misslyckas. Den andra Intifadan bryter ut. 13 palestinier med israeliskt medborgarskap dödas av israelisk polis under demonstrationer till stöd för pales tinierna på ockuperat område.

2000

Självmordsbombning

En självmordsbombare från Hamas dödar 21 israeler, varav 16 tonåringar, i en terrorattack mot diskoteket Dolphinarium i Tel Aviv.

2001

Självmordsbombning

Arabstaterna erbjuder Israel full normalisering i utbyte mot att Israel slutar ockupera de palestinska områdena och Golanhöjderna. En självmordsbombare dödar 30 israeler och skadar 140 under firandet av den judiska påsken på hotellet Park i Netanya.

Israel återockuperar Västbanken i sin största militära operation mot palestinierna sedan Sexdagarskriget. Bland annat jämnas flyktinglägret i Jenin med marken. Cirka 500 palestinier dödas under den två månader långa operationen, enligt FN. Israel börjar bygga en mur på de ockuperade områdena.

2002

Yassir Arafat dör

11 november dör palestiniernas president Yassir Arafat.

2004

Bosättningar evakueras

Israel evakuerar sina bosättningar från Gaza.

2006

Valvinst för Hamas

Hamas vinner valet till det palestinska parlamentet.

2006

Krig mellan Israel och Libanon

2006

Israel blockerar Gaza

Israel inleder blockaden av Gazaremsan. Alltifrån livsmedel och dagligvaror till bensin, hushållsgas och råvaror till industrin omfattas av sanktionerna, som snart kör Gazas ekonomi i botten. Hundratusentals jobb försvinner och hela branscher går i konkurs, till exempel den viktiga textilsektorn som exporterade till Israel och Västbanken.

2007

Operation Gjutet bly

Israel inleder Gjutet bly, en stor skalig militäroperation i Gaza som pågår under 22 dagar med många civila dödsoffer.

2008

Operation pelare av rök

Ytterligare en stor militäroperation i Gaza, Pelare av rök. Den pågår i åtta dagar.

2012

Israel bombar Gaza

Israel inleder sin största och mest förödande attack på Gaza. Under 50 dagar bombar stridsflyg den instängda befolkningen. Mer än 2 200 dödas, varav 1 400 civila.

2014