BDS-kampanjer

BDS-rörelsen leds av palestinier och grundades 2005 via ett upprop för frihet, rättvisa och jämlikhet. Sedan dess har rörelsen spridits över hela världen och samlar organisationer, fackförbund, kyrkor, studentföreningar och individer som uppmanar till ickevåldsaktioner i form av bojkott, desinvestering och sanktioner tills Israel agerar i enlighet med internationell rätt. BDS-rörelsen inspireras av den sydafrikanska anti-apartheidrörelsen och dess kärna är den enkla principen att palestinier har rätt till samma rättigheter som resten av mänskligheten.

Här är exempel på några aktuella BDS-kampanjer, för mer se bdsmovement.net.

Militärembargo 

Ett fokusområde är att få stopp på internationell vapenhandel med Israel, minskad militär forskning tillsammans med israeliska institutioner och att i FN:s säkerhetsråd kräva ett fullständigt militärembargo mot Israel. Uppmaningar riktas till banker, bolag och finansinstitut att sluta investera i företag som gör sig medskyldiga till israeliska folkrättsöverträdelser. Läs mer här.

Puma

Bojkottkampanjen mot sportklädesföretaget Puma, #BoycottPuma, initierad av drygt 200 palestinska idrottslag, fortsätter att vara högprioriterad. Syftet är att förmå Puma att avsluta sin sponsring av det israeliska fotbollsförbundet, vilket inkluderar lag i israeliska bosättningar. Kampanjen, koordinerad av PACBI, syftar också till att uppmärksamma idrottsvärlden på Israels attacker på palestinsk idrott. Läs mer här.

Israeli Apartheid Week

Israeli Apartheid Week är ett annat viktigt verktyg. Under kampanjveckan brukar över 100 evenemang ordnas på universitet och offentliga platser över hela Europa. Läs mer här.

Apartheidfria zoner

Inspirerat av kampen mot apartheid i Sydafrika vill kampanjen definiera utvalda ställen som fria från israelisk apartheid, så kallade Apartheid Free Zones/Apartheidfria zoner. Kampanjen har pågått ett tag i Spanien, Belgien, Norge, Schweiz, Italien och Frankrike. En apartheidfri zon innebär ett principiellt åtagande för alla människors lika rättigheter och att främja utrymme för internationell solidaritet fri från rasism, diskriminering, dominans och förtryck. Initiativet kan därigenom bygga gemensamma initiativ och skapa breda allianser med andra rättviserörelser. Läs mer här.

CAF

CAF är ett baskiskt företag som tillverkar lok, tunnelbanevagnar, spårvagnar och andra rälsfordon. Tillsammans med det israeliska företaget Shapir ska CAF förstärka och utöka The Jerusalem Light Rail som kopplar ihop linjenät i Israel med israeliska bosättningar på ockuperat palestinskt område. Grupper runtom i Europa uppmanar kommuner att inte handla med CAF förrän företaget lämnar ockuperad mark. CAF har svenska handelsförbindelser med ett par kommuner. Läs mer här.

Pinkwashing

PACBI kampanjar mot Israels pinkwashing, där man marknadsför HBTQi-rättigheter för att avleda uppmärksamheten från kränkningar av palestinska rättigheter.
Läs mer här.

Konsumentbojkott

Vill du undvika att köpa israeliska varor när du handlar så kontrollera varans streckkodsnummer, det s.k. EAN-numret. Israels landsprefix är 729. Tyvärr kan israeliska produkter gömma sig även bakom andra länders landsprefix där de kan ha förädlats eller paketerats. Exempel på företag att undvika är:

  • Vin, starkvin och lättdrycker av märkena Carmel, Yarden och Golan Heights Winery
  • Carmel/Agrexco är moderbolag för i princip alla israeliska jordbruksvaror (frukt och grönsaker är vanligast).
  • Dadlar, t.ex. av märkena Deglet Nour, Jordan River, Jordan Plains
  • SodaStream
  • Moroccan oil
  • Ahava
  • Premier
  • Dead Sea BodyCare