Fadderbrev nr 2, 2006

I Abu Dis utanför Jerusalem ligger Rainbow Center, den läsestuga och förskola som under många år fått stöd via PGS. Till centret kommer dagligen barn för att ta del av de olika aktiviteter som finns såsom läsning, datakurser, konst i olika former samt extraundervisning i matte och engelska. Mycket uppskattat är det lilla journalistrum som finns en trappa upp i centret. Rami som är student vid Al Quds universitetet arbetar som volontär med projektet. Barnen får lära intervjua folk i byn, skriva, fotografera och framställer en tidning ”Rainbow” som kom ut med tre nummer 2004 och 2005 med tre nummer. De har också gjort en film om livet i skuggan av muren där de intervjuat människor som försöker passera genom den av israeliska soldater hårt bevakade provisoriska öppningen. Till det nummer av tidningen som kommer ut under våren 2006 har en flicka skrivit följande.

Den här dagen, de här åren
går förbi ett efter ett till ingen nytta
Våra drömmar slås sönder en efter en
Vi har ingen plats att leva på
Vi har blivit utan identitet och mänsklighet
för att en människa kan döda en annan människa

Var är världen?
Var är barnens rättigheter?
Var är vår rätt?
Allt jag hör är ekot av frågorna
Var? Varför?

Varför lever vi?
Jag kan inte svara själv
Mitt liv känns som en sten
utan liv
Vi är förbjudna att röra oss i vårt eget land
Livet har blivit en stor rutin
Allt vi ser idag, såg vi igår

Ett spöke sitter på våra drömmar
Ja, jag vill beskriva det som ett spöke
Spöket är en mur
Varför ska vi dö och överleva på samma gång?

Isra el Ayen, 13 år