Akutinsamling till Gaza

Massiva bombningar pågår dag ut och dag in mot den instängda befolkningen i Gaza samtidigt som Israel stoppar införsel av mat, vatten, mediciner, bränsle och andra förnödenheter. Situationen är katastrofal och civilbefolkningen behöver vår solidaritet. 

Palestinagrupperna har en akutinsamling, där insamlade medel går till våra samarbetspartners Gaza Community Mental Health Programme (GCMHP), Medical Relief Society (PMRS) och Youth Vision Society Gaza (YVS). Läs mer om organisationerna på våra biståndssidor och läs uppdateringar här nedanför!

SÄTT IN DITT BIDRAG PÅ PG 90 11 57 – 8 eller SWISH 1239011578
Skriv GAZA

Frågor och svar om akutinsamlingen till Gaza


Går det att skicka pengar till Gaza?
Akutinsamlingen går till Gaza Community Mental Health Programme (GCMHP), Palestinian Medical Relief Society (PMRS) och Youth Vision Society Gaza (YVS). Det är organisationer som Palestinagrupperna har ett mångårigt samarbete med, som själva gått ut med förfrågan om akutstöd och bekräftat att de har kapacitet att ta emot insamlade medel. De har också erfarenhet sedan tidigare av att genomföra nödhjälp i akuta skeden. Vi har sedan oktober 2023 kunnat överföra medel från akutinsamlingen till de tre organisationerna i Gaza och får löpande uppdateringar om de insatser som insamlade medel används till.

Hur mycket pengar har samlats in?
Sedan akutinsamlingen startades i oktober och fram till juni 2024 har drygt sex miljoner kronor samlats in och skickats vidare till Gaza. Detta är mycket mer än vi samlat in under tidigare akutinsamlingar till Gaza i samband med Israels militära angrepp och det beror förstås delvis på att situationen är ännu värre nu. Vi är oerhört tacksamma för pengarna som samlats in och det otroliga engagemanget – vi kan inte nog tacka alla som swishar, ordnar insamlingsevent, auktioner, loppmarknader, födelsedagsinsamlingar och på andra sätt bidrar till insamlingen! ❤️

Behoven i Gaza är just nu oöverskådliga och allt stöd kommer att behövas under lång tid framöver. Så vi fortsätter att samla in!

Uppdateringar från Gaza

Rapport från GCMHP (juli 2024)
Rapport från PMRS (juli 2024)
Rapport från PMRS (jan 2024)
PMRS uppsökande verksamhet i norra Gaza
YVS: Akutinsamlingen är en livlina i norra Gaza
YVS delar ut mat, kläder och filtar
GCMHP:s nyöppnade kliniker
GCMHP:s psykosociala verksamhet i flyktingläger och härbärgen