Barn och unga

I över 50 år har de flesta palestinier haft en barndom som varit en kedja av sammanhängande trauman. De som var barn 1967, när Israel ockuperade bland annat Västbanken, Gaza och Östra Jerusalem, har nu egna barn eller till och med barnbarn. Det är den tredje generationen av palestinier som växer upp i en vardag präglad av oro, instabilitet, förtryck och våld. Barn skjuts med gummikulor i demonstrationer och misshandlas av både bosättare och soldater. De tvingas vänta i vägspärrarna tillsammans med sina föräldrar och de väcks när den israeliska armén gör nattliga räder. Tiotusentals barn har blivit hemlösa när deras hem har rivits.

Trots att Israel har skrivit under FN:s barnkonvention har den aldrig tillämpats på de ockuperade palestinska områdena. Barn så unga som nio eller tio år arresteras och utsätts för en behandling som kan liknas vid tortyr. Många barn har dödats under åren av ockupation. De har skjutits av soldater eller träffats av bomber, och de har begravts i bombade hus. Under kriget mot Gaza 2014 dödades fler än 400 barn.

Varje år döms 500-700 palestinska barn mellan 12-17 år i israeliska militärdomstolar. Sedan år 2000 har över 8 000 barn fängslats.

Organisationer

B'Tselem

Israelisk människorättsorganisation som arbetar mycket med att väcka debatt i det israeliska samhället om ockupationen i Palestina. Skriver rapporter, tidskrifter, faktablad och kartor.

Defence for Children International Palestine (DCI/PS)

Arbetar för att främja och försvara palestinska barns rättigheter. Dokumenterar och övervakar barnövergrepp. Rättslig hjälp och försvar för barn.

Rädda barnen

Rädda barnen är en global barnrättsorganisation. De har publicerat flera rapporter om situationen för barn och unga i Palestina.

United Nations Children’s Fund (UNICEF)

Arbetar med hälsa, näringskunskap, utbildningsfrågor, rättigheter för kvinnor och barn samt informationsarbete och kompetensutveckling.

Lästips!

Catherine Cook, Adam Hanieh, Adah Kay. Stolen youth. The Politics of Israel's Detention of Palestinian Children. Pluto Press, London 2004.

Filmtips!

Arna’s Children – En dokumentärfilm av Juliano Mer Khamis om en teatergrupp för barn i Jenins flyktingläger. 2003.