Abu Dees Youth Club

Foto: Yvonne Fredriksson

Abu Dis är ett av de områden på Västbanken som drabbas mycket hårt av den israeliska ockupationen. Staden omges av muren och flera israeliska bosättningar. Ungdomsklubben Abu Dis Youth Club arbetar för att stärka barns och ungas rättigheter och självförtroende, främst genom idrott. De verkar i en kontext där vardagen präglas av våldsamma inslag, och klubbens aktiviteter blir en trygg zon och en ventil för att lindra ångest och oro. Klubben har de senaste åren satsat extra på att stärka tjejers självförtroende, bland annat genom sport. 2019 bjöds flicklaget i fotboll till England för att delta i en internationell turnering.

ADYC har under 2020 och 2021 genomfört en mängd sport- och kulturaktiviteter, deltagit i diverse tävlingar, bland annat i traditionell dans, bordtennis, fäktning och fotboll. De har även en scoutverksamhet som inkluderar en orkester. Den har utvecklats så att fler barn och unga har möjlighet att delta. I närområdet har ADYC avtal med skolor och universitet och kan använda deras lokaler och spelplaner när skolorna har stängt för dagen eller på helgerna. Under perioden har fler unga blivit invalda i kommunalvalet. Av dessa kom hälften från ADYC, som under många år har satsat mycket på ungt ledarskap. 

På bloggen Palestinian Youth Now - Children and Youth in Palestine and Lebanon kan du läsa mer om våra samarbetspartners och se bilder från deras verksamhet.

Här hittar du våra givarbrev med uppdaterad information om projekten.