Givarbrev nr 3, 2018. Sommarlov i flyktinglägret Wavel

Barnen som har sommarlov träffas i det lilla centret i flyktinglägret Wavel i norra Libanon. Många kommer dit tillsammans med sina mammor. Barnen har tagit på sig fina kläder och är förväntansfulla. Vad kommer att hända idag? De unga vuxna hälsar barnen välkomna och drar igång lekar och sånger medan de väntar på att de sista ska komma. Rummet är fyllt till bristningsgränsen och humöret är på topp. De vuxna peppar och lyfter stämningen maximalt. Taket har en öppning där ljuset strömmar in och man ser dammkornen dansa i takt med barnens aktiviteter och lekar. Stämningen är glad. Efter den första gemensamma aktiviteten får barnen välja vad de vill göra härnäst; fotboll, pyssel eller fortsätta med ringlekar? Barnen är mellan fem och tolv år och kommer alla från flyktinglägret. I vanliga fall har centret även läxhjälp och stödundervisning, men nu är det sommarlov och då får man vila från skolan och ha kul. Så kul som man kan ha när man bor i ett flyktingläger. Efter ett par timmar är aktiviteterna slut. Dagen avslutas med att alla får ett paket hygienartiklar att ta med hem. Tvålar, tandkräm och handdukar. Det är inte varje dag man får det, utan det är speciellt just idag. De små hämtas av sina mammor och alla säger hejdå till varandra och lovar att ses igen dagen därpå.

Flyktinglägret Al -Jalil eller Wavel camp som det också heter, ligger i Bekaa-dalen och har en befolkning på cirka 8 000 människor. Lägret har funnits sedan 1952. De invånare som har varit längst tid i lägret kom ursprungligen från byar i norra Palestina och Galileen-området, härav namnet Jalil (Galileen på arabiska). Lägret var från början en stor fransk armébarack och dess ursprung är fortfarande synligt. Baracken tjänar till särdeles utslitna bostäder än idag.

Som i alla 12 palestinska flyktingläger i Libanon bor folk trångt och med bristande infrastruktur i form av el, vattenförsörjning, internet och sophantering. Utan rätt till arbete eller rätten att äga ett hem i Libanon, känner många unga palestinier hopplöshet inför framtiden. Och sedan kriget i grannlandet Syrien startade 2011 har Libanon tagit emot ytterligare en miljon flyktingar.  De som har haft möjlighet att fly till Europa har gjort det. Men förutom ett högt ekonomiskt pris där människor kanske tvingas sälja allt de äger och även låna pengar, riskerar de även livet. I båtar över medelhavet eller till fots i öknen. De flesta här känner någon som har mist livet i sin flykt för ett bättre liv. Så de människor som lever i lägren måste leva på hoppet om en bättre framtid för sig och sina barn och försöka tro på att världen inte har glömt dem.

Palestinagrupperna (PGS) ger ett treårigt stöd till organisationen Children of al-Jalil för att stärka arbetet med barn och unga i lägret. Projektet är ett av fem projekt i Palestina och Libanon där PGS ger specifikt stöd till barn och unga. Ditt bidrag är viktig för ett fortsatt stöd till detta arbete.

Stockholm 2018-09-03
Louise Thorn