Givarbrev 2, 2022

När jag, Louise Thorn och Anna Danielsson kom till Palestina i början av juni för att följa upp projekt och skriva reportage var det många kära återseenden. Flera av våra vänner och samarbetspartners sa att det kändes som ett steg mot det normala med besök från Sverige igen. Även om det normala i Palestina innebär en mycket svår situation.

Veckan innan vi kom hit dödade israelisk militär den omtyckta Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh när hon var på uppdrag och tydligt markerad som press. Människor över hela Palestina gav sig ut på gatorna för att hedra Shireen och för att protestera mot att Israel begått ännu ett brott mot internationell rätt inför hela världen. Dagarna efter genomförde stora grupper
av bosättare sin årliga flaggparad som gick genom palestinska kvarter i gamla stan i Jerusalem. En ren provokation. I Jerusalem och på Västbanken är provokationer från bosättare vardag.

Under två dagar besökte jag South Hebron Hills och träffade fåraherdar som lever omringade av illegala israeliska bosättningar. Alla har de berättelser om hur de utsatts för trakasserier och våld. Hur deras får har förgiftats och olivträd stulits eller huggits ner. Trots att EU och FN anser att bosättningarna är olagliga får detta pågå år efter år.

Nu har vi just kommit tillbaka från Gaza, där civilbefolkningen förutom pandemin genomlevt ännu ett brutalt krig. I maj 2021 attackerade den israeliska armén Gaza och bombade sönder hus, skadade och dödade människor. Attackerna pågick inte lika länge som 2014, men folk beskriver dem som brutalare än något de upplevt förut. Och när det inte faller bomber, lever människor
fortfarande instängda i ett stort utomhusfängelse där de berövas sina mänskliga rättigheter. Arbetslösheten är skyhög och det råder brist på allt, inte minst el och vatten. Jag intervjuade unga som blivit skjutna av israeliska prickskyttar när de deltagit i fredliga protester vid stängslet mot Israel, föräldrar till ett barn (och även pojken) som hittade en odetonerad bomb som
smällde av när han tog upp den. Jag har träffat familjer i Beit Hanoun som lever under extremt svåra förhållanden nära gränsen till Israel.

Trots allt detta finns en enorm kraft hos människorna i Palestina och det fredliga motståndet mot ockupationen pågår varje dag, ofta tillsammans med aktivister från andra länder. Såväl i Jerusalem som på Västbanken och i Gaza kämpar människor för att leva ett så bra liv som möjligt och vi lär oss så mycket när vi är här. Palestinagrupperna har fantastiska samarbetspartners. I Gaza träffade vi Gaza Community Mental Health Programme (GCMHP) som arbetar mot psykisk ohälsa och hittar vägar att nå människor i de mest utsatta områdena. Bland annat arbetar
de tillsammans med små gräsrotsorganisationer. Youth Vision Society, som är en del av vårt PCO-program, bjöd oss till en workshop för influencers i Gaza där fokus var demokrati och mänskliga rättigheter. På Västbanken arbetar våra partnerorganisationer för att stärka barn och unga. Tack vare eldsjälar som arbetar hårt, lever hoppet om frihet hos unga palestinier.

Tack till alla er som bidrar till Palestinainsamlingen och gör detta möjligt.
Anna Wester, Östra Jerusalem 2022-06-13

PGS och Youth Vision Society träffads i Gaza