Skydda den palestinska befolkningen omedelbart!

PALESTINAGRUPPERNA KRÄVER OMEDELBART SKYDD ÅT DEN PALESTINSKA BEFOLKNINGEN

Det är med bestörtning Palestinagrupperna följer utvecklingen i Palestina och i synnerhet det besinningslösa våld som den israeliska ockupationsmakten begår mot befolkningen i Jenin. Tiotusentals civila drabbas när den israeliska armén går till angrepp från luften och marken, med tvåtusen tungt beväpnade soldater, drönare och stridshelikoptrar, mot det tätbebyggda flyktinglägret i Jenin. I den stormning som armén inledde natten till måndag och som fortfarande pågår har minst tio personer dödats och över hundra skadats. Lägrets centrala delar har förstörts, vägar och bilar är söndersmulade av bulldozrar, ambulanser hindras från att bistå skadade, sjukhus och journalister beskjuts. Natten till tisdagen tvingades barnfamiljer lämna flyktinglägret med sina tillhörigheter i famnen. Flyktingar på flykt igen. Andra familjer i flyktinglägret hålls gisslan när armén tar över deras hem. Vatten- och elnätet är förstört och infarterna till lägret blockerade. Listan över antal skadade och dödade blir längre för varje timme som går. 

Detta är den största militära invasionen av Jenin sedan massakern i flyktinglägret 2002 och det som nu pågår är en mardrömslik upprepning av de scener som utspelades för tjugo år sedan. I Jenins flyktingläger, där palestinska flyktingar under 75 år vägrats rätten att återvända till sina hemorter – Haifa och omkringliggande byar bara några mil ifrån Jenin – och lever som statslösa under en olaglig ockupation. Där ockupationsmaktens armé regelbundet gör nattliga räder och trakasserar befolkningen i sina hem.  

Palestinagrupperna kräver att den svenska regeringen omedelbart agerar för att det internationella samfundet skyddar den palestinska civilbefolkningen och inför sanktioner mot Israel. Israel bryter å det grövsta mot internationell humanitär rätt och de krigsbrott som nu utspelas inför våra ögon måste få konsekvenser. Det internationella samfundet har ett ansvar att skydda befolkningen under ockupation. Nu!

DET HÄR KAN DU GÖRA

1. Kontakta den svenska ambassaden i Tel Aviv och generalkonsulatet i Jerusalem och kräv att svenska diplomater omedelbart åker till Jenin.
Generalkonsulatet i Jerusalem:
Tel.nr +972 2 646 58 60
E-post generalkonsulat.jerusalem@gov.se

Svenska ambassaden i Tel Aviv:
Tel.nr +972 3 718 00 00
E-post ambassaden.tel-aviv@gov.se

2. Kontakta utrikesdepartementet och kräv att Sverige agerar för en omedelbar reaktion på internationell nivå, med beskydd av civilbefolkningen och sanktioner mot Israel.

Tel.nr 08-405 10 00 
E-post utrikesdepartementet.registrator@regeringskansliet.se