Ett steg i rätt riktning, regeringen – men nu krävs handling 

Efter ett och ett halvt års ofattbart mänskligt lidande och förödelse har den svenska regeringen skärpt tonen gentemot Israel. Det är ett steg i rätt riktning – men nu måste regeringen backa upp orden med konkreta åtgärder för att stoppa Israels folkmord och olagliga ockupation. 

Utrikesminister Maria Malmer Stenergard erkänner nu tydligare Israels ansvar för den humanitära katastrofen i Gaza. Men att kräva att Israel ska följa den internationella humanitära rätten och att livräddande humanitär hjälp måste nå civilbefolkningen är inte modigt – det är att göra minsta möjliga. Regeringens ord är fortfarande långtifrån tillräckliga och de kommer alldeles för sent.

“Israel måste säkerställa säkert och obehindrat tillträde för humanitära aktörer i enlighet med de skyldigheter som Israel har enligt den internationella humanitära rätten. Det är avgörande att mat, vatten och mediciner skyndsamt når den hårt drabbade civilbefolkningen, varav många är kvinnor och barn, som just nu lever under inhumana förhållanden. Livräddande humanitär hjälp får aldrig politiseras eller militariseras”, skriver utrikesministern i ett uttalande på regeringens webbplats.

Det är inte en dag för tidigt att Sverige står upp för internationella rätt. Under ett och ett halvt år har Israel tillåtits åsamka ofattbart mänskligt lidande och förödelse, och de senaste två månaderna avsiktligt svälta ut befolkningen i Gaza. Ett folkmord pågår inför öppen ridå. 

Vi vill påminna regeringen om att Israels folkrättsbrott inte begränsas till Gaza. På Västbanken och i Östra Jerusalem trappas fördrivningen, förtrycket och det dagliga våldet upp. I sitt yttrande i juli 2024 slog Internationella domstolen fast att Israels närvaro på ockuperat område är olaglig – och att alla stater har en skyldighet att agera för att få den att upphöra. FN:s generalförsamling har bekräftat detta i en resolution med ett tydligt krav: Samtliga stater måste aktivt undanröja alla hinder för det palestinska folkets rätt till självbestämmande.

Vi välkomnar att utrikesminister Malmer Stenergard i en intervju i SVT Agenda meddelade att regeringen stödjer Hollands krav att EU-kommissionen ska granska Israels efterlevnad av associationsavtalet. Därmed sällar sig Sverige till länder som Frankrike, Spanien, Irland, Finland, Portugal och Slovenien. Detta bör Malmer Stenergard, likt andra utrikesministrar, även meddela kommissionens ordförande Ursula Von der Leyen och vice ordförande Kaja Kallas via officiella kanaler, där utrikesministern kräver en fullständig översyn av associationsavtalet EU-IAA i ljuset av Internationella domstolens yttrande och generalförsamlingens resolution. Medan översynen pågår bör avtalet pausas.

Mejla regeringen inför rådsmötet 20 maj!

Att EU använder associationsavtalet som hävstång för att pressa Israel att följa internationell rätt är bra. Men befolkningen i Gaza har inte tid att vänta på en granskning. Palestinagrupperna, tillsammans med rörelser i hela Europa, kräver att regeringar och EU-institutioner gör mer. Det är dags att agera för att stoppa Israels folkrättsbrott, folkmord och olagliga ockupation – nu:

  • Stoppa all vapenhandel med Israel
  • I ett första steg suspendera associationsavtalet medan Israels efterlevnad granskas
  • Inför sanktioner mot Israel

Mejla regeringen inför rådsmötet 20 maj!