
Välkommen att vara med på föredrag som ger kunskap, inspiration och verktyg till solidaritetsarbetet för ett fritt Palestina! Föredragen hålls digitalt om inget annat anges, anmäl dig till info@palestinagrupperna.se för att få länken.
VARDAGEN UNDER OCKUPATION
En följeslagares erfarenheter från Palestina
Torsdag 3 april, kl. 18.00-19.30
Tanvir Mansur är nyss hemkommen efter tre månader som följeslagare i Östra Jerusalem och berättar om sina erfarenheter av att bevittna vardagen för palestinier under ockupation och förtryck.
Det ekumeniska följeslagarprogrammet (EAPPI) skickar internationella volontärer för att bevittna, dokumentera och rapportera kränkningar av palestiniernas mänskliga rättigheter. Under två decennier har följeslagarprogrammet varit en självklar del av Sveriges utvecklingssamarbete. Nu är den långa kedja av skyddande närvaro som följeslagarna utgör hotad, eftersom den svenska regeringen drar in finansieringen.
FRÅN "FREDSPROCESS" TILL FOLKMORD
Solidaritetsrörelsen efter millennieskiftet
Tisdag 18 mars, kl. 19.00
I vår serie om solidaritetsrörelsens historia har vi kommit fram till millennieskiftet. Under de senaste decennierna har Palestinarörelsen verkat i motvind, ofta i medieskugga och mött ett allt hårdare motstånd. Men i backspegeln finns också mycket som ger hopp: bildandet av BDS-rörelsen, framgångsrika kampanjer och aktivister som tillsammans med palestinierna flyttat fram positionerna.
Anna Wester och Roberto Tamayo Hokkanen berättar om de senaste tjugo årens solidaritetsarbete i Palestinagrupperna, vilka lärdomar som kan dras och blickar framåt.
HUR BLIR VI FLER?
Måndag 3 mars, kl. 18.00-19.30
Solidaritetsrörelsen med Palestina har växt sig större och starkare än någonsin under det gångna året. Hur bibehåller vi engagemanget och hur motiverar vi ännu fler att ansluta?
I det här föredraget berättar Fayyad Assali, Rättvisa för Alla, Miriam Refai, Svenska Freds och Johanna Wallin från Palestinagrupperna om organisationernas erfarenheter av mobilisering och engagemang, och bjuder in till ett samtal om strategier framåt.
PALESTINAGRUPPERNAS HISTORIA – SOLIDARITET DÅ OCH NU
Tisdag 4 februari, kl. 18-19
Lisa Norman, sjuksköterska som arbetat i Palestina och Libanon och varit aktiv i Palestinagrupperna under många år, och Lars Gösta Hellström, f.d. redaktör för Palestinsk Front och boken Palestina: en bakgrund till Mellanösternkonflikten (1980), berättar om Palestinagruppernas historia och om den svenska solidaritetsrörelsen då och nu.
KULTUR SOM MOTSTÅND – VARDAGEN I JENIN
Onsdag 29 januari, kl. 12-13
Johanna Wallin har bott i Jenins flyktingläger på Västbanken i många år och arbetat på Frihetsteatern. I föredraget berättar hon om vardagen i Jenin och hur teatern arbetar med kultur som en form av motstånd mot förtryck.
ICC OCH SVERIGES ANSVAR
Torsdag 23 januari, kl. 19-20
Advokat Linus Gardell berättar om vad Internationella brottmålsdomstolens arresteringsorder mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu innebär. Internationella brottmålsdomstolen (ICC) utreder och prövar grova brott som folkmord, brott mot mänskligheten och krigsbrott. I Sverige finns en lag om samarbete med Internationella brottmålsdomstolen, som reglerar vad som skulle hända ifall någon person som är föremål för en arresteringsorder skulle komma inom svensk jurisdiktion.
HÄLSO- OCH SJUKVÅRD I PALESTINA
Tisdag 14 januari 2025, kl. 18.00-19.15
Sjuksköterskorna Mina Olsson och Yvonne Fredriksson berättar om att arbeta med hälso- och sjukvård i Palestina, Palestinagruppernas hälsovårdsprojekt och vikten av samarbete mellan svenska fackförbund och palestinska yrkesorganisationer.
2024
THE ISRAELI ECONOMY IN TIMES OF GENOCIDE AND THE IMPACT OF BDS
Tisdag 17 december, kl. 12-13
Dr Shir Hever är ekonom och statsvetare, samordnare av BDS-rörelsens kampanj för militärembargo och medlem i Jewish Voice for a Just Peace in the Middle East. Han har bland annat skrivit The Political Economy of Israel's Occupation – Repression Beyond Exploitation
Föredraget hålls på engelska.
DISKUSSIONEN OM GAZA OCH PALESTINA I SVENSK OFFENTLIGHET
Tisdag 10 december, kl. 12-13
Helena Lindholm, professor i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet, har ett särskilt intresse för Palestinafrågan. Hon har bland annat forskat om palestinsk identitet, vardagsmotstånd och de palestinska flyktingarna, i Palestina och i diasporan. I föredraget ger Helena sitt perspektiv på hur Gaza och Palestina hanterats och skildrats i svensk offentlighet sedan den sjunde oktober 2023.
OCKUPATION OCH APARTHEID
Tisdag 3 december, kl. 12-13
Gunnar Olofsson periodvis bott och arbetat som läkare i Mellanöstern. Han har varit engagerad för Palestina i drygt 45 år och är nu ordförande för Palestinagruppen i Borås. Gunnar kommer att prata om situationen i Palestina utifrån sin nya bok, Israel: Ockupation och apartheid.
VÅLDETS MANUAL OCH RETORIK
Tisdag 26 november, kl. 18-19
Emma Thörn är etnolog och intresserar sig för den så kallade förövarmanualen. Hon föreläser om den retorik och narrativ som omgärdar våldsprocesser – såväl mellan individer som strukturellt och i relation till folkmordet i Gaza. Föreläsningen syftar till att ge verktyg att kunna identifiera och genomskåda vanliga förövarmetoder som används för att göra våldet berättigat.
STOPPA AIMPOINT
Fredag 22 november, kl. 12-13
Det svenska företaget Aimpoint exporterar rödpunktsikten till vapen som används av den israeliska armén i både Gaza och på Västbanken, och av bosättare som går till attack mot palestinier. Den israeliska vapentillverkaren Emtan är sedan 2023 Aimpoints återförsäljare i Israel. Exporten fortsätter trots att FN uppmanar alla länder att stoppa vapenhandeln med Israel.
Nätverket Isolera Israel berättar mer om Aimpoints delaktighet i Israels brott mot mänskligheten och förtrycket av palestinier, och hur du kan engagera dig i kampanjen mot Aimpoint.
ATT MOTA MAKTLÖSHET OCH HITTA KRAFT I EN TID AV HOPPLÖSHET
Tisdag 19 november, kl. 12-13
Mikaela Lindström från Psykologer för Palestina i ett samtal om hållbar aktivism, motståndskraft och kollektiv bearbetning.
SVERIGES VAPENHANDEL MED ISRAEL
Fredag 15 november, kl. 12-13
Rebecka Lindholm Schulz, sakkunnig Israel/Palestina på Svenska Freds, och Linda Åkerström, policychef på Svenska Freds, berättar om Sveriges export och import av krigsmateriel från och till Israel. Hur ser vapenhandeln ut, och vad kan vi göra?