Givarbrev 1, 2017

Äntligen är våren här och aktiviteterna i PGS är redan i full gång. Vi har precis avslutat en talarturné med två gäster från Hebron. Izzat Karake och Anas Amro från organisationen Youth Against Settlements besökte under februari sju städer i Sverige. PGS lokalgrupper runt om i landet har gjort ett fantastiskt jobb med detta och Izzat och Anas viktiga berättelser om hur det är att leva under ockupation med bosättare som grannar, har nått ut till tusentals människor.

I början på mars fick jag och Yvonne Fredriksson möta våren i Palestina. Vi är i full färd med den programavtalsansökan som ska lämnas in till Forum Syd i juni och syftet med resan var att träffa våra samarbetspartners och stötta dem i processen med att skriva sin del i ansökan. Det blev en väldigt bra resa och jag uppskattade att verkligen ha tid till att diskutera viktiga saker. Mötena blev långa, men väldigt fruktbara. Jag är otroligt imponerad av det viktiga jobb våra samarbetspartners gör under svåra förhållanden.

När vi kom till läsestugan i Abu Dis var det ovanligt lugnt eftersom det var internationella kvinnodagen som är en helgdag i Palestina. Ändå kom barn och knackade på under hela dagen, besvikna när de fick vända om för att återkomma nästa dag. Det pågående projektet där det ingår att integrera barn från beduinsamhället på Abu Dis mark, är väldigt lyckat och utvecklas hela tiden.

Det är tidig morgon när vi på fredagen besökte ungdomsklubben i Abu Dis. En grupp unga fäktare värmde upp i solen på utegården. Tränaren berättade stolt att tre av tjejerna just kommit hem från Jordanien där de tagit en silvermedalj i arabiska mästerskapen. Under mötet sa Yvonne att de behöver skriva ner två, som det heter på rapporteringsspråk, ”success-stories”. De berättade om hur populärt det relativt nystartade flick-fotbollslaget blivit, och hur flera äldre kvinnor i byn inspirerats och börjat spela fotboll och ha kul på gräsplanen en dag i veckan. Vi får höra om unga killar som haft koncentrationssvårigheter men som genom att börja trumma med scouterna, eller spela pingis, eller fotboll fått bättre självförtroende och förbättrat resultaten i skolan. Framgångshistorierna i projektet är många.

En dag tar vi ledigt från möten och beger oss till Hebron för att hälsa på Youth Against Settlements (YAS). Trots att vi har varit där tidigare, har vi först svårt att hitta till deras center. Överallt hänger israeliska flaggor på stulna palestinska hus. Men så ropar Yvonne till: ”Där är det!”. En stor palestinsk flagga vajar högt mitt bland bosättningarna. YAS lokal var tidigare tagen av soldater, men YAS tog tillbaka det och rustade upp huset. Det är bara ett staket mellan dem och bosättarna, soldater promenerar fram och tillbaka några meter från där de sitter och planerar sin verksamhet. YAS jobbar mot ockupationen genom olika ickevåldsaktioner, bl a genom att stötta familjer så att de kan bo kvar i sina hus. Om de flyttar, kommer bosättarna direkt att ta dem. I nyaste numret av Palestina Nu kan ni läsa mer om YAS. Ni kan ocks läsa ett reportage om det lyckade autimsprojekt som PGS är med och driver tillsammans med Gaza Community Mental Health Programme.

Fördrivningen av det palestinska folket har pågått i 70 år, och ockupationen av Västbanken, Gaza och Östra Jerusalem började för 50 år sedan. Det kommer vi på olika sätt att uppmärksamma under året. Om du inte får vårt digitala nyhetsbrev, skicka din e- postadress till roberto@palestinagrupperna.se och håll utkik på hemsida och facebook för att se vad som är på gång i PGS.

Solidaritetshälsningar Anna Wester, ordförande PGS 2017-03-20

Apparel