Nu krävs rättvis fred, inte fler palestinska eftergifter

– Toppmötet idag mellan Mahmoud Abbas och Ariel Sharon är ett välkommet
avbrott i våldsspiralen i Mellanöstern, säger Palestinagruppernas ordförande Per Gahrton.

Men det är viktigt att komma ihåg att det nu är Israel som måste visa beredskap att nå fram till både fred och rättvisa. Palestinierna har redan gjort enorma eftergifter genom att godta en judisk stat inom 1967 års gränser, det vill säga på en betydligt större yta än Israel tilldelades i FN:s beslut 1947.Om världen nu menar allvar med att en livskraftig palestinsk stat ska skapas kan palestinierna inte avkrävas ytterligare eftergifter. Israel måste uppfylla alla relevanta FN-resolutioner, vilket betyder att apartheidmuren måste rivas och de olagliga judiska
bosättningarna på palestinskt område måste utrymmas. Dessutom måste de palestinska
flyktingarna i enlighet med FN:s beslut få rätt att välja mellan att återvända eller få kompensation. Bara om freden blir rättvis kan den bli hållbar.

Nu är tiden inne för en rättvis fred, inte fler palestinska eftergifter.