Tusentals protesterade mot Israels attack mot Ship to Gaza

I går var det demonstrationer världen över i protest mot Israels attack mot Ship to Gaza. Till Sergels Torg kom det runt 10 000 personer som tågade till israeliska ambassaden efter att ha lyssnat till tal av bland annat Per Gahrton, Lars Ohly och Carin Jämtin.

Här är Per Gahrtons tal:

Behandla Israel som andra lagbrytare!

För en tid sedan konstaterade jag i Aftonbladet att ”Henning Mankell och övriga ombord riskerar tveklöst sina liv för palestiniernas sak”. En del tyckte att detta var överdrivet. Skulle ”demokratiska” israeler med berått mod mörda obeväpnade civila?

Ja, så har det dess värre varit om och om igen, från mordet 1948 på fredsmedlaren Folke Bernadotte till massakrerandet 2003 av den amerikanska ISM-aktivisten Rachel Corrie, när hon med sin kropp försökte stoppa en olaglig husrivning på Västbanken. För att inte tala om de otaliga, brutala morden på palestinier, från de dussintals massakrer i samband med fördrivningen 1948 som dokumenterats av israeliska historiker, via barnamorden som svenska Rädda Barnen fördömde redan 1988 och de så kallade utomrättsliga avrättningarna som fick till och med Laila Freivalds att gå i taket, till det massmord i Gaza kring årsskiftet 2008/09 som fick EU att ta ett blygsamt steg från ord till handling – frysning av uppgraderingen av Israel-samarbetet.

Är det inte dags att inse att det krävs mycket tuffare tag för att tvinga Israel att acceptera den sorts fredskompromiss som alla andra aktörer, från FN till PLO, står bakom? Är det inte dags att inse att Israel styrs av fascister, som utrikesminister Lieberman, med en rasistisk syn på icke-israeler? Är det inte dags att likt Jimmy Carter förstå att det handlar om en apartheidregim som bara kan påverkas med samma metoder som till slut fick den sydafrikanska apartheidregimen på fall – d v s målinriktade sanktioner?

En del har för sig att om man skulle övergå från ord till handling mot Israel så skulle det innebära en särbehandling av Israel. Sanningen är den omvända.

Visste ni att i fjor deltog 152 svenska militärer på tre krigsfartyg under fyra månader i en aktion mot sjöpirater i Mellanöstern, i syfte att skydda fartyg som transporterade mat och förnödenheter till fattiga människor i området? Nej, det gällde inte att skydda fartyg till Gaza från israeliska pirater, utan att ingripa mot somaliska, muslimska sjörövare.

Visste ni att Sverige genom EU medverkar i sanktioner mot bland annat Vitryssland, Burma, Elfenbenskusten, Eritrea, Guinea, Iran, Kina, Nordkorea, Liberia, Libyen, Moldovien, Sierra Leone, Somalien, Sudan, Syrien och Zimbabwe? Sverige har sanktioner mot ett tjugotal länder – dock inte mot Israel.

Det är alltså inte så att Sverige – och EU – av någon sorts allmänna principskäl avstår från att gå från ord till handling mot länder, organisationer eller enskilda individer som bryter mot folkrätten. Tvärtom – via insatsstyrkor, sanktionssystem, internationella domstolar och mycket annat deltar Sverige och EU aktivt i uppbyggandet av en internationell rättsordning. Det är i princip bra – förutsatt att alla är lika inför lagen.

Nu har alltså Israel – än en gång – flagrant brutit mot folkrätten och mördat oskyldiga civila från åtskilliga länder.

Det måste vara slut på tumrullandet och läppbekännelserna till mänskliga rättigheter och internationell lag och ordning!

Efter detta femtioelfte israeliska våldsdåd måste det bli konkreta påföljder – inte bara för fredsaktivisternas och palestiniernas skull, utan också för israelernas skull. Alltfler israeler bönar och ber omvärlden att ingripa för att rädda dem från deras egna fanatiker och krigsmånglare.

Jag vet inte vilken gång i ordningen under de senaste 40 åren jag står här och protesterar mot israeliska våldsdåd och jag vet inte vilken gång i ordningen jag lyssnar till makteliternas bekymrade kommentarer, ibland till och med fördömanden. Men ett vet jag – att om världen inte går från ord till handling kommer detta inte att vara sista gången. Om inte omvärlden med handfasta medel tvingar Israel att följa folkrätt och internationell lag kommer vi snart att stå här igen i samma ärende. Det räcker nu, vi kräver av vår regering att den ingriper för att skydda oskyldiga mot israeliska våldsdåd! Vi kräver slut på särbehandlingen av Israel, vi kräver likhet inför den internationella lagen, vi kräver att de som är ansvariga för massmordet i natt precis som alla andra mördare ställs inför domstol!