IKEA måste omedelbart upphöra med leveranser till israeliska bosättningar på palestinskt område


När Ikea ska förklara Ikea Israels policy talar de om “leveransproblem” till de palestinska områdena och har uppenbarligen inte förstått att kritiken i första hand handlar om att de levererar varor till illegala israeliska bosättningar på Västbanken som inte får räknas till staten Israel.

Öppet brev till IKEA

Sveriges Radio har avslöjat att IKEA levererar varor till illegala israeliska bosättningar på palestinskt ockuperat område. Till palestinska orter i samma område levererar IKEA inte.

IKEA hänvisar till att man följer gällande lagar och regler i landet där verksamheten bedrivs och säger att Israels armé förbjuder företaget att åka in i palestinska områden. Men IKEA levererar till israeliska bosättningar på palestinskt ockuperat område, trots att dessa bosättningar är illegala enligt internationell rätt. IKEA har alltså inga problem med att leverera möbler till området, så länge de går till illegala bosättare.

I en kommentar säger IKEAs informationschef i Sverige: ”IKEA är för de många människorna, oavsett i vilket land IKEA verkar. IKEA varuhus har funnits i Israel för de många människorna sedan 2001. Alla kunder är välkomna till IKEA varuhus i Israel, oavsett var de bor och utan diskriminering utifrån religion, ras eller annat och vi vill att alla ska kunna få sina IKEA möbler. (…) IKEA kunder som handlar produkter på IKEA varuhus kan välja att själva ta med sig produkterna hem eller att anlita ett transportföretag.”

Palestinierna på Västbanken kan inte ta sig till IKEAs varuhus eftersom deras rörelsefrihet är inskränkt av en ockupationsmakt som bland annat byggt en mur för att se till att palestinier inte ska kunna ta sig in i Israel. Denna mur är till 80 procent byggd på palestinsk mark och är enligt ett utslag av Internationella domstolen i Haag 2004 olaglig. När IKEA hänvisar till praktiska svårigheter att leverera till palestinska områden gör man sig således medskyldig till att vidmakthålla ett system som är definierat som olagligt i ett internationellt domstolsutslag.

Problemet är dock inte enbart att IKEA inte levererar till de palestinska områdena – palestiniers första prioritet är inte att köpa IKEA-möbler utan att få sina mänskliga rättigheter tillgodosedda. Ett allvarligare problem är att IKEA levererar till de israeliska bosättningarna på palestinskt område. Bosättningarna är illegala enligt internationell rätt och får inte räknas till staten Israel. Genom att leverera möbler till olagliga israeliska bosättningar, respekterar IKEA varken internationell rätt, FN:s Global Compact eller det svenska utrikesdepartementets riktlinjer.

IKEAs okunskap om hur verkligheten ser ut i Israel/Palestina är häpnadsväckande. Det är ytterst oroande att ett företag med den omsättning och globala spridning som IKEA har, är så ovetande om de faktiska förhållandena i de områden man verkar. Vi bifogar med detta brev en karta som visar de av FN fastställda gränserna för Israel och de ockuperade palestinska områdena. IKEA bör se till att denna karta används istället för den som IKEA-varuhusen i Israel för närvarande skyltar med, där de ockuperade områdena Västbanken, Gaza och Golanhöjderna ingår i Israel, och där det palestinska Östra Jerusalem inte heller är markerat.

Palestinagrupperna i Sverige uppmanar IKEA att omedelbart upphöra med leveranser till israeliska bosättningar på palestinskt område. Genom att köra ut möbler till bosättningar, bidrar IKEA till att legitimera och vidmakthålla bosättningarna, som enligt en enig internationell uppfattning utgör ett av de svåraste hindren för en fredlig lösning av konflikten. Därmed är IKEA medskyldigt till att upprätthålla och legitimera Israels ockupation av de palestinska områdena. [/b]