PGS-medarbetare utpressades och deporterades från Israel

En representant för Palestinagrupperna i Sverige (PGS) nekades inresa till Israel när han ankom till Ben Gurion flygplatsen under tisdagseftermiddagen.

Niklas Berg arbetar i Stockholm som projektsamordnare av PGS biståndsprojekt. Han skulle vid sitt besök i Jerusalem och på Västbanken följa upp projekt och möta representanter för de organisationer som via PGS får stöd från Sida och Forum Syd.

Niklas Berg blev vid ankomsten till Tel Avivs flygplats inkallad till förhör där han fick lämna fingeravtryck och man försökte tvinga honom att ange personer som han träffat vid tidigare besök på Västbanken. Förhörsledarna meddelade att de inte hade något problem att släppa in honom, men att det då skulle krävas att han angav personer som han tror eller vet är aktivister samt överlämna en lista på alla palestinier han någonsin träffat. Niklas Berg fick veta att han kunde bli kvarhållen en vecka om han inte gjorde som förhörsledarna sa.

PGS representant i Jerusalem som väntade på Niklas på flygplatsen kontaktade Svenska Ambassaden direkt och fick via dem beskedet att Niklas inte skulle släppas in på grund av att han ses som en säkerhetsrisk och att ambassaden inte kan göra något för att förhindra utvisningen. Efter en natt i häktet på flygplatsen, skickades Niklas tillbaka till Sverige med första plan klockan 05.00.

Palestinagrupperna hoppades in i det sista att myndigheterna skulle ändra sitt beslut. Niklas Bergs uppgift var att följa upp svenska biståndsprojekt som syftar till att ge barn och ungdomar en möjlighet att trots ockupationen växa upp och vara en del av byggandet av en framtida demokratisk palestinsk stat. Att han ska ses som en säkerhetsrisk är fullständigt oacceptabelt.

Detta är inte första gången svenskar som reser för att följa upp projekt som bekostas av svenska biståndsmedel har problem att komma in i Israel. Eftersom Israel kontrollerar alla det palestinska ockuperade områdets gränser är det en förutsättning att biståndsarbetare beviljas inresa via Israel.

PGS kräver nu att regeringen och utrikesminister Carl Bildt agerar. Om inte Israel ändrar sitt beslut bör den israeliska ambassadören kallas upp till UD för att avge ett klargörande. Sverige bör också kräva att framöver få garantier att medborgare som arbetar med svenskstödda biståndsprojekt inte ska nekas inträde.