Öppet brev till Sveriges Förenade Studentkårer

Den europeiska studentorganisationen ESU håller i dagarna sin första konferens och europeiska styrelsemöte i Israel (Jerusalem och Tel Aviv) och Sveriges Förenade Studentkårer (SFS) deltar tillsammans med 120 studenter från olika länder i Europa. År 2007 blev den israeliska nationella studentföreningen (NUIS) invald som medlem i ESU. Enligt Jerusalem Post arrangeras konferensen av NUIS tillsammans med Ministeriet för offentlig diplomati (Public Diplomacy), ministeriet för diasporafrågor (Diaspora Affairs) och premiärministerns stab. Enligt arrangörerna deltar studenter som har negativa känslor gentemot Israel på konferensen och ett av syftena med konferensen är att få dem att tänka om.

På programmet står möten med bland annat Jerusalems borgmästare Nir Barkat som är ansvarig för den etniska rensningen och diskrimineringen av palestinier i Jerusalem, mest känd genom de internationellt kritiserade husrivningarna i Sheikh Jarrah och Silwan. Ett möte med Yuli Edelstein, minister för offentlig diplomati och diasporafrågor (går även under namnet Israels propagandaminister) är också på programmet. Yuli Edelstein bor på ockuperat palestinskt område i en illegal bosättning och är känd för att driva etniskt motiverad immigrationspolitik och för hans islamofoba uttalanden och rasistiska politik mer generellt. Yuli Edelstein har kommenterat studentkonferensen på följande sätt:

“One of the most vicious fronts of the attack on Israel’s legitimacy is the academic world, whose protests do Israel enormous and unjust damage. Unfortunately, these delegitimization effort as well as the preaching of hatred under the guise of an academic, philosophical or intellectual lecture, both lead directly to anti-Semitic or anti-Israel activity,”.

Edelstein önskar att de deltagande studenterna kommer att se Israel: “as she truly is; an Israel that values and enjoys life, an Israel full of international achievements, an Israel that carries the banner of human rights, minority rights and moral values above all else.”
Studenterna erbjuds även att besöka bland annat Sderot som del av en sightseeingtur.
Inga palestinier från det ockuperade området har bjudits in eller tillåts delta. Inga studieresor till det ockuperade området eller för att se separationsbarriären är inplanerade.
Vi menar att det står oemotsagt att Israel utnyttjar sitt medlemskap i ESU och det förtroende som det innebär genom att sprida politisk propaganda och rentvätta folkrättsbrott.

Palestinagrupperna vill nu ha en förklaring av SFS. Är SFS medvetna om hur Israel inskränker palestiniernas rätt att studera? Hur gick diskussionerna när man beslöt att skicka en delegat? Fick SFS se programmet innan? Har man protesterat mot hur konferensen politiseras? Har man krävt möten med palestinska studentorganisationer och besök på ockuperad mark? Varför väljs inte den palestinska förenade studentorganisationen in i ESU? Har det känsliga beslutet att delta i konferensen i Israel diskuterats med SFS medlemsorganisationer?

Palestinska studenter diskrimineras och förtrycks både inom Israel och på de ockuperade områdena. Deras yttrande- och rörelsefrihet är allvarligt inskränkt. En rad människorättsorganisationer har dokumenterat de speciellt svåra förhållanden som palestinska studenter lever under.

Samtidigt som svenska studenter åker på sightseeing och träffar illegala bosättare och folkrättsförbrytare, nekas den palestinska premiärministern tillträde till det ockuperade Östra Jerusalem för att delta i ett projekt för att upprusta 15 eftersatta skolor. Samtidigt som SFS diskuterar studentfrågor i Jerusalem så diskrimineras palestinska skolbarn systematiskt i samma stad. Detta är helt oacceptabelt och vi hoppas att SFS ger en förklaring och utvärderar sitt deltagande ordentligt.

Palestinagrupperna i Sverige

Svar från SFS 2010-11-04: Svar på öppet brev från Palestinagrupperna i Sverige

Den europeiska studentorganisationen ESU håller i dagarna sin första konferens och europeiska styrelsemöte i Israel (Jerusalem och Tel Aviv) och Sveriges Förenade Studentkårer (SFS) deltar tillsammans med 120 studenter från olika länder i Europa. År 2007 blev den israeliska nationella studentföreningen (NUIS) invald som medlem i ESU. Enligt Jerusalem Post arrangeras konferensen av NUIS tillsammans med Ministeriet för offentlig diplomati (Public Diplomacy), ministeriet för diasporafrågor (Diaspora Affairs) och premiärministerns stab. Enligt arrangörerna deltar studenter som har negativa känslor gentemot Israel på konferensen och ett av syftena med konferensen är att få dem att tänka om.

På programmet står möten med bland annat Jerusalems borgmästare Nir Barkat som är ansvarig för den etniska rensningen och diskrimineringen av palestinier i Jerusalem, mest känd genom de internationellt kritiserade husrivningarna i Sheikh Jarrah och Silwan. Ett möte med Yuli Edelstein, minister för offentlig diplomati och diasporafrågor (går även under namnet Israels propagandaminister) är också på programmet. Yuli Edelstein bor på ockuperat palestinskt område i en illegal bosättning och är känd för att driva etniskt motiverad immigrationspolitik och för hans islamofoba uttalanden och rasistiska politik mer generellt. Yuli Edelstein har kommenterat studentkonferensen på följande sätt:

“One of the most vicious fronts of the attack on Israel’s legitimacy is the academic world, whose protests do Israel enormous and unjust damage. Unfortunately, these delegitimization effort as well as the preaching of hatred under the guise of an academic, philosophical or intellectual lecture, both lead directly to anti-Semitic or anti-Israel activity,”.

Edelstein önskar att de deltagande studenterna kommer att se Israel: “as she truly is; an Israel that values and enjoys life, an Israel full of international achievements, an Israel that carries the banner of human rights, minority rights and moral values above all else.”
Studenterna erbjuds även att besöka bland annat Sderot som del av en sightseeingtur.
Inga palestinier från det ockuperade området har bjudits in eller tillåts delta. Inga studieresor till det ockuperade området eller för att se separationsbarriären är inplanerade.
Vi menar att det står oemotsagt att Israel utnyttjar sitt medlemskap i ESU och det förtroende som det innebär genom att sprida politisk propaganda och rentvätta folkrättsbrott.

Palestinagrupperna vill nu ha en förklaring av SFS. Är SFS medvetna om hur Israel inskränker palestiniernas rätt att studera? Hur gick diskussionerna när man beslöt att skicka en delegat? Fick SFS se programmet innan? Har man protesterat mot hur konferensen politiseras? Har man krävt möten med palestinska studentorganisationer och besök på ockuperad mark? Varför väljs inte den palestinska förenade studentorganisationen in i ESU? Har det känsliga beslutet att delta i konferensen i Israel diskuterats med SFS medlemsorganisationer?

Palestinska studenter diskrimineras och förtrycks både inom Israel och på de ockuperade områdena. Deras yttrande- och rörelsefrihet är allvarligt inskränkt. En rad människorättsorganisationer har dokumenterat de speciellt svåra förhållanden som palestinska studenter lever under.

Samtidigt som svenska studenter åker på sightseeing och träffar illegala bosättare och folkrättsförbrytare, nekas den palestinska premiärministern tillträde till det ockuperade Östra Jerusalem för att delta i ett projekt för att upprusta 15 eftersatta skolor. Samtidigt som SFS diskuterar studentfrågor i Jerusalem så diskrimineras palestinska skolbarn systematiskt i samma stad. Detta är helt oacceptabelt och vi hoppas att SFS ger en förklaring och utvärderar sitt deltagande ordentligt.

Palestinagrupperna i Sverige

Svar från SFS 2010-11-04: Svar på öppet brev från Palestinagrupperna i Sverige