Israel hindrar Ship to Gaza från att söka rättvisa i Israel

Ship to Gaza-Sverige    Pressmeddelande 2010-11-05

Enligt ett pressmeddelande från Israels ambassad i Stockholm på fredagen (5/11) tänker Israel hindra Ship to Gazas talesperson Dror Feiler och riksdagsledamoten Mehmet Kaplan från att på plats i Tel Aviv polisanmäla Israels regering och försvarsmakt. Som skäl hänvisas till den paragraf i israelisk lag som stipulerar att ”varje person som försöker att illegalt ta sig in i landet nekas inresa i Israel under en period av tio år”.

Det är ett egendomligt argument med tanke på att ingen av passagerarna på Ship to Gaza/Frihetsflottan försökte ta sig in i Israel. Inte heller hade de i avsikt att göra så. Tvärtom. De var på väg till Gaza när de långt ute på internationellt vatten bordades, tillfångatogs och mot sin vilja fördes till israeliskt territorium. Vid överfallet dödades nio människor och skadades ett trettiotal svårt. Fartyg, last och personliga tillhörigheter beslagtogs och har i de flesta fall inte återlämnats.

Det är just händelserna i samband med bordningen som ligger till grund för de polisanmälningar Feiler och Kaplan – på samtliga elva svenska passagerares vägnar – tänker inlämna till polisen i Tel Aviv och den allmänne åklagaren. Åberopade brottsrubriceringar är väpnat rån alternativt stöld, kidnappning, olaga frihetsberövande och misshandel.

Ship to Gaza-Sverige utgår från att Israel som rättsstat tillåter att personer, som på goda grunder upplever sig ha utsatts för brott begångna av landets myndigheter, bereds tillfälle att till polis och åklagare inlämna anmälan som gör att misstänkta brott kan utredas. De svenska passagerarnas talan förs av den välrenommerade israeliska advokaten Gaby Lasky. Feiler och Kaplan reser som planerat till Israel på söndag i förhoppningen att rätten ska få ha sin gång.