Kolsyremaskinen Soda Stream tillverkas i israelisk bosättning

Sveriges Radios Ekot avslöjar idag vad människorättsorganisationer länge hävdat; att Soda Streams kolsyreapparater fortsätter tillverkas på av Israel ockuperad mark, i strid mot internationell rätt. Soda Stream har tidigare lovat att produktionen skulle flyttas men Ekots avslöjande visar att alla kolsyremaskiner fortfarande tillverkas på ockuperat område.
 
– Detta är fullständigt oacceptabelt, säger Anna Wester, informationsansvarig på Palestinagrupperna i Sverige.

Palestinagrupperna uppmanar återigen alla butikskedjor som saluför Soda Stream, däribland Åhléns, Coop, ICA, Electrolux Home, Elgiganten, Euronics, Järnia, Media Markt, Onoff och Siba, att ta sitt ansvar. Genom att sälja Soda Streams produkter strider de mot det svenska utrikesdepartementets rekommendationer att inte bidra till ockupationsförhållanden och därmed till folkrättsbrott.

Nyligen firade Soda Stream att de sålt sin miljonte apparat i Sverige, samtidigt som de lanserades på USA-börsen Nasdaq. Det går rekordbra för företaget. Bland annat eftersom de får skattelättnader från den israeliska staten för att förlägga tillverkningen till ockuperat område. Företaget utnyttjar också det frihandelsavtal som råder mellan Israel och EU, trots att detta inte omfattar ockuperat område. EU-domstolen har slagit fast att det är olagligt att sälja varor från israeliska bosättningar tullfritt inom EU. Domstolen efterfrågar också bättre ursprungsmärkning av israeliska varor eftersom det är vanligt att produkter från bosättningar olagligt märks som ”Made in Israel”. Det vägledande mål som togs upp i EU-domstolen gällde just den kolsyremaskin som i Sverige saluförs under namnet Soda Stream.
 
Efter att det redan 2008 uppmärksammats att Soda Streams produktionsanläggning ligger i den israeliska bosättningen Maale Adumim, hävdade Soda Stream att produktionen skulle flyttas. Ekots avslöjande visar att tillverkningen av samtliga kolsyremaskiner fortfarande sker i bosättningen.