Ny undersökning: Varor från ockuperad mark märks som ”Made in Israel”

En ny undersökning från DanWatch visar att danska Coop- och Dansk Supermarked-butiker säljer frukt och grönt från israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark. Detta trots att båda butikskedjorna har riktlinjer om att inte sälja bosättningsvaror. Undersökningen fastslår också att märkningen “Made in Israel” långtifrån är någon garanti för att varorna faktiskt kommer från Israel och inte från de illegala bosättningarna.

En ny undersökning från DanWatch visar att danska Coop- och Dansk Supermarked-butiker säljer frukt och grönt från israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark. Detta trots att båda butikskedjorna har riktlinjer om att inte sälja bosättningsvaror. Undersökningen fastslår också att märkningen “Made in Israel” långtifrån är någon garanti för att varorna faktiskt kommer från Israel och inte från de illegala bosättningarna.

Det oberoende forskningscentret DanWatch har i sin studie visat att bland annat kryddor, paprika och dadlar som säljs i mataffärerna som israeliska produkter, i själva verket kan spåras till bosättningar på Västbanken. Detta strider både mot EU:s frihandelsavtal med Israel och de danska myndigheternas riktlinjer.

Undersökningen visar att problemet är utbrett och att lite gjorts för att åtgärda det, trots att myndigheterna varit medvetna om det länge. Den danska Konsumentombudsmannen slog redan 2004 fast att det inte var tillåtet att märka varor från bosättningarna  som produkter från Israel. Ändå kan de danska kunderna än idag inte veta om en produkt kommer från Israel eller från en illegal bosättning. Det innebär att man som konsument inte kan agera i enlighet med den officiella danska politiken, som säger att bosättningarna är olagliga, inte bör stödjas och utgör ett av de största hindren för fred i regionen.

En av de livsmedelskedjor som saluför felmärkta produkter är Føtex, som ägs av Dansk Supermarked. Inköpschefen Peter Loth säger i en intervju med Politiken att han är förvånad  eftersom Dansk Supermarked har ett avtal med sina leverantörer att de inte får varor från bosättningarna. Han betonar att Dansk Supermarked kräver omfattande dokumentation från sina leverantörer för att säkerställa att varor kommer från de platser som tillverkaren uppger.- Detta är ett klart löftesbrott och en mycket allvarlig situation, säger inköpschefen.

I Storbritannien skärpte myndigheterna i slutet av 2009 riktlinjerna för livsmedelsproducenter på det av Israel ockuperade palestinska området. Det skedde på begäran av detaljhandlare, konsumentgrupper och icke-statliga organisationer.

Läs mer:
http://forbudtland.danwatch.dk/