Fadderbrev nr 4, 2011

Gaza är instängt, fattigt och överbefolkat. Men det finns också så mycket att tycka om där. Jag har alltid tyckt om att besöka Gaza, människorna är gästvänliga, skrattar mycket och har en underbar humor, det finns restauranger och kaféer som skulle kunna ligga i vilket Medelhavsland som helst, havet är underbart och olika organisationer gör ett fantastiskt arbete för att stödja befolkningen i Gaza på olika sätt.

Gaza Community Mental Health Programme (GCMHP), PGS samarbetspartner sedan många år är en av dessa organisationer som oförtrutet arbetar vidare med att ge bra mentalhälsovård till människor i behov av det. Då folk i Gaza lever under ständig press påverkas hela befolkningen. För att nå så många som möjligt arbetar GCMHP allt mer med att vara experter och de utbildar fler och fler personer inom dagis- och skolverksamhet, sjukvårdspersonal och andra som arbetar inom social verksamhet. PGS har varit en viktig del i att utveckla GCMHPs barnverksamhet och har introducerat arbetet med bl.a. ”The School Meditation Program” som är ett medel för att minska våldet i skolorna. Programmet har pågått i flera år och både lärare, elever och deras föräldrar är väldigt nöjda. Nu satsar GCMHP på att utbilda fler tränare från bl.a. skolorna så att de kan ta över programmet framöver och endast använda GCMHP som stödjande partner.

Gaza är instängt, fattigt och överbefolkat. Men det finns också så mycket att tycka om där. Jag har alltid tyckt om att besöka Gaza, människorna är gästvänliga, skrattar mycket och har en underbar humor, det finns restauranger och kaféer som skulle kunna ligga i vilket Medelhavsland som helst, havet är underbart och olika organisationer gör ett fantastiskt arbete för att stödja befolkningen i Gaza på olika sätt.

Gaza Community Mental Health Programme (GCMHP), PGS samarbetspartner sedan många år är en av dessa organisationer som oförtrutet arbetar vidare med att ge bra mentalhälsovård till människor i behov av det. Då folk i Gaza lever under ständig press påverkas hela befolkningen. För att nå så många som möjligt arbetar GCMHP allt mer med att vara experter och de utbildar fler och fler personer inom dagis- och skolverksamhet, sjukvårdspersonal och andra som arbetar inom social verksamhet. PGS har varit en viktig del i att utveckla GCMHPs barnverksamhet och har introducerat arbetet med bl.a. ”The School Meditation Program” som är ett medel för att minska våldet i skolorna. Programmet har pågått i flera år och både lärare, elever och deras föräldrar är väldigt nöjda. Nu satsar GCMHP på att utbilda fler tränare från bl.a. skolorna så att de kan ta över programmet framöver och endast använda GCMHP som stödjande partner.

I oktober besökte jag Gaza tillsammans med David Henley och Henrik Pelling och vi påbörjade diskussionen om hur vårt samarbete ska se ut framöver. Nu i december kommer GCMHP’s generaldirektör på besök till Sverige för att fortsätta diskussionen men också för att göra olika studiebesök relaterade till deras arbete.

Efter fem år i Jerusalem är jag nu tillbaka i Sverige. Kontoret i Jerusalem stängs och samarbetet med våra partners kommer fram- över att skötas från kontoret i Stockholm med regelbundna resor till Palestina av alla som är inblandade i projekten.

Vi har fått ett förhandsbesked från Forum Syd om fortsatt stöd till Askar Camp och Abu Dis ungdomsklubb för två år. I januari kommer vi att få det slutgiltiga beslutet.

Under 2012 har vi skrivit ett konceptpapper för att påbörja en diskussion med Forum Syd om att vi under 2013 kommer att ansöka om programavtalsstatus vilket om vi blir accepterade kommer att underlätta vårt arbete med stödet till våra barn- och ungdomsprojekt. Ett sådant stöd innebär att man söker stöd för ett visst antal projekt i en ansökan i stället för som nu projekt för projekt.

PGS och våra samarbetspartners i Palestina och Libanon vill tacka för ert stöd till det palestinska folket via PGS och önska er alla en god jul och ett gott nytt år!

Yvonne Fredriksson