Bojkotta G4S!

Runt om i världen pågår nu en internationell bojkottkampanj mot det privata dansk-brittiska företaget G4S på grund av företagets inblandning i folkrättsbrott. G4S är verksamma i illegala israeliska bosättningar och levererar bland annat material till israeliska fängelser och vägspärrar, och de förser apartheidmuren med övervakningsutrustning.

G4S är världens största säkerhetsföretag med verksamhet i fler än 125 länder och har över 650 000 anställda. I Sverige är G4S det näst största säkerhetsföretaget med drygt 3 200 medarbetare och de har kontrakt med många institutioner runt om i landet som skolor, kyrkor, sjukhus och kommunbyggnader.

I Stockholm står de bland annat för bevakningen av Sveriges riksdag. Nu senast har G4S tecknat ett femårigt avtal med den nya nationalarenan om att leverera säkerhetstjänster.

2007 slöt G4S ett avtal med Israels fängelsemyndighet där de ska stå för säkerheten för flera stora Israeliska fängelser. Bland annat Ketziot och Meggiddo, där palestinska politiska fångar sitter. Enligt fjärde Genèvekonventionen är det förbjudet för en ockupationsmakt att flytta fångar från ockuperad mark till det egna landet. G4S tillhandahåller också utrustning till Oferfängelset som ligger på ockuperad palestinsk mark, och till Kishon och Moskobiyyeh som är två administrativa förvar där även barn hålls fängslade och där det enligt rapporter från flera människorättsorganisationer förekommer tortyr.

Företaget levererar och underhåller övervakningssystem och skanners för människor och bagage i de militära vägspärrarna på Västbanken. G4S är också involverade i de illegala bosättningarna på ockuperad mark, genom att bevaka banker och affärer ibland annat Ma’ale Adumim och industrizonen Barkan i bosättningen Ariel.

I takt med att kampanjen har tagit fart har G4S förlorat flera kontrakt bland annat med uppdragsgivare i Danmark och i England. Även i Sverige har företag nu börjat ställa frågor till G4S.

Palestinagrupperna har anslutit sig till den internationella kampanjen för bojkott av G4S. Det är en stor skam att ett företag som är involverade i så uppenbara brott mot internationell rätt anlitas av så många företag och myndigheter i Sverige och andra länder.

Bojkotta G4S!

Läs mer:

The Case of G4S – rapport av Who profits

G4S Securing apartheid (norska)

G4S’ involvering i besættelsen af Palæstina og hvorfor G4S bør boykottes (danska)