Hallå världen, Palestina anropar!

Den israeliska arméns offensiv har ökat i omfattning och i styrka. Så fort solen går ner sprids skräcken över ockuperad palestinsk mark och de israeliska soldaterna samlas i hundratal för att inta stad efter stad på Västbanken. Soldaterna går från hus till hus och sprider skräck, slår sönder allt i deras väg. Hotar och misshandlar, sprider rädsla, arresterar. Dödar. Operation Brother’s Keeper. Som alla tidigare operationer; en av världens starkaste militärmakter krigar mot en civilbefolkning utan armé. Automatvapen mot stenar.

En familj i Hebron berättar hur de israeliska soldaterna kom in i deras hus precis när lunchen var klar i fredags, stänger in familjen i ett rum och äter upp all maten innan de går därifrån. I ett annat hus i Hebron, stängde de också in familjen i ett rum under hot av automatvapen, för att slå på tvn och kolla in matchen mellan Honduras och Italien i VM. Organisationer har vittnat om hur soldater stormat deras kontor, slagit sönder datorer och stulit saker.

En av dem som dödats under offensiven är 13-åriga Mahmoud Jihad Muhammad Dudeen. Han sköts ihjäl när den israeliska armén intog byn Dura nära Hebron. Mahmoud blev skjuten med skarp ammunition i bröstet. I söndags morse dödades 27-åriga Ahmed Saeed Saud Khalid av israeliska soldater när han hade varit i moskén på morgonen. Enligt vittnet var han på väg hem när soldaterna började ropa på honom. På grund av en mental funktionsnedsättning reagerade inte Khalil utan blev förvirrad. Soldaterna sköt honom då fyra gånger, ett skott i hjärtat. Mahmoud Ismael Atallah, 31 sköts också ihjäl i söndags av en soldat när militären intog en palestinsk byggnad för att använda taket som militärt utkikstorn.

Israeliska armén har inte gått in i Ramallah på det här sättet på många år, så det är något av en chock och får folk att tänka på den blodiga invasionen 2002 och rädsla att det här ska bli lika illa. Ilska riktades också mot palestinska myndigheten, då det finns ett missnöje mot att det förekommer ett visst säkerhetssamarbete. Också politiker har uttryckt att detta måste avbrytas nu, så till exempel Mustafa Barghouthi från the Palestinian National Initiative.

Många här känner också en enorm besvikelse över att omvärlden inte tycks bry sig. Det finns tillfällen när omvärlden står maktlös inför brott mot mänskliga rättigheter. När sanktioner inte ger effekt. När det gäller Israel har omvärlden en makt som inte utnyttjas. Israel behandlas som ett demokratiskt land och välkomnas i samarbeten och har förmånliga avtal inom många områden med till exempel EU. Israel är beroende av detta, så krav och sanktioner skulle garanterat ha en effekt.

Sluta belöna Israel och låt regeringen istället stå till svars för alla folkrättsbrott.

Som en vän här sa; hallå världen, de dödar våra barn!

Anna Wester