Öppet brev till Sveriges regering

Palestinagrupperna i Sverige, PGS, kräver att Sveriges regering fördömer Israels attacker på Gaza, som utgör en veritabel massaker på civila, många av dem barn.

Sverige bör, som flera andra länder, agera på diplomatisk nivå gentemot Israel, avbryta sitt militära samarbete med ockupationsmakten och med kraft verka för att EU inför sanktioner mot Israel och fryser EU:s associationsavtal med Israel.

Omvärlden måste agera kraftfullt, så som situationen är i nuläget tillåts Israel att oupphörligt begå brott mot mänskliga rättigheter och internationell rätt. Israel använder oproportionerligt stort våld och övergrepp mot den palestinska befolkningen i Gaza, nu senast bombningen av kraftstationen. FN-organet OCHA skriver den 22 juli att: “Ett barn har dödats varje timme de senaste två dagarna”. 

Rapporter kommer om att sjukhus, ambulanser och sjukvårdspersonal beskjuts när de försöker hjälpa civilbefolkningen. Enligt internationell humanitär rätt skall sjukvårdspersonal, sjukvårdstransporter, sjukhus och dess utrustning skyddas. Israel har inte rätt att gömma sig bakom ord som ”mänskliga sköldar”. 

Attackerna på civila är ett krigsbrott och Israel bör ställas till svars för det. Det är dags för Sveriges regering att reagera och agera! 

Primärt måste blodbadet i Gaza få ett slut. Även om det blir en vapenvila är dock inte en rättvis fred uppnådd – det behövs sanktioner för förmå Israel att häva den förödande blockaden av Gaza och den illegala ockupationen av Västbanken inklusive Östra Jerusalem och Golanhöjderna samt Gaza. 

Anna Wester, ordförande 
Mina Olsson, vice ordförande 
Palestinagrupperna i Sverige