Ny temaskrift: Fördrivning och ockupation

Historien om de palestinska flyktingarna berättas varje dag i Gaza och på Västbanken, i Israel och i flyktinglägren i arabvärlden, och i nästan varje land på jorden – självklart också i Sverige. I den skrivs hela tiden nya kapitel, i takt med att fler palestinier tvingas lämna sina hem och nya generationer föds i flyktinglägren.

Få andra erfarenheter har präglat den palestinska identiteten, eller vad det innebär att vara palestinier så som flykten. Och ingen annan händelse, i en historia som är full av sorger och tragedier, har format det kollektiva palestinska medvetandet så som förlusten av det historiska Palestina och den flyktingkatastrof som följde.

Historien om de palestinska flyktingarna har ännu inte fått något slut, för fördrivningen pågår fortfarande. Men den började 1948, då staten Israel bildades. Palestinierna kallar det för Al Nakba, Katastrofen.

I PGS senaste temaskrift Fördrivning och ockupation möter vi bland annat Zahra som tvingades föda sitt barn i ett container, Muhammed som drunknade tillsammans med sin tvååriga dotter Lana när han försökte fly till Sverige undan kriget mot Gaza 2014. Vi träffar Bahyia som bor i ett palestinskt flyktingläger i Libanon och minns flykten från Palestina, Ali som drömmer om att bli Gazas svar på Mr Bean, Samira som önskar att männen i Gaza kunde vara mer som i filmerna och Muhammed, vars dröm är att få se Eiffeltornet, och som tror att alla måste vara lyckliga i Europa, eftersom de har el varje dag.

Beställ skriften gratis mot portokostnad info@palestinagrupperna.se