Solidaritet med de hungerstrejkande!

Solidaritet med de palestinska politiska fångarna!

Palestinierna på Västbanken och Gaza lever under israeliska militärlagar. Sedan ockupationen inleddes 1967 har 800 000 palestinier fängslats, vilket utgör 20 procent av hela befolkningen. 99 procent av alla som ställs inför militärdomstol döms. I dag sitter omkring 7000 palestinier som politiska fångar i israeliska fängelser. Fler än 500 palestinier sitter i så kallat administrativt förvar, vilket innebär att de fängslats utan rättegång med hemliga bevis. Varje år döms 500-700 barn i de israeliska militärdomstolarna efter att ha arresterats, förhörts och fängslats. Sedan år 2000 har ungefär 8 000 barn fängslats.

Den 17 april, på Palestinian Prisoners Day påbörjade ett hundratal politiska fångar en hungerstrejk, som nu sprider sig inom fängelser och i solidaritetshandlingar utanför. Nu har minst 1 500 fångar anslutit sig till strejken. Kraven är bland annat rätten till familjebesök och telefoner, bättre tillgång till hälsovård, slut på isolering och ett stopp på fängslandet av palestinier utan rättegång och med hemliga bevis. Palestinagrupperna står i solidaritet med de palestinska fångarna. I år är det 70 år sedan Al Nakba och 50 år sedan militärockupationen inleddes.

Det är dags nu att Israel ställs till svars för sina handlingar vilket bland annat innebär ett frigivande av alla palestinska politiska fångar.

Palestinagrupperna i Sverige (PGS)