Solidaritet från Varberg till Gaza

Varberg har en mycket vacker teater. Den byggdes 1895 och renoverades på ett varsamt sätt förra året. Det är en teater med två balkonger. Från den övre balkongen finns det platser där man knappt ser scenen. Därför är det sällan helt utsålt. Onsdagen den 28 november fylldes dock alla platser. Den kvällen var Mikael Wiehe på teatern, inbjuden av Palestinagruppen i Varberg. Han hälsades välkommen av ulla Sislegård. Hon är medlem i Palestinagruppen i Varberg och har haft kontakt med Mikael vid olika tillfällen ända sedan hon som medlem i Chilekommittén bjöd in honom till den tidens konserter. Hon påminde om att han liksom Viktor Jara ” valde sin väg, du sjöng för de många”. Därefter uttryckte Ghada Salama sin glädje över att se så många visa ett stöd för hennes folk. Ghada är också med i Palestinagruppen, men är uppvuxen i Gaza och har många släktingar och vänner där. När hon stod i sin vackra folkdräkt framför de palestinska fanorna påmindes vi på ett fint sätt om syftet med konserten.

Mikael Wiehe höll sedan ett mycket bejublat framträdande. Han sjöng förstås favoriter som Sång till friheten, Det här är ditt land, En sång till modet och Den jag kunde va. På särskild begäran sjöng han också Viktor Jara som kvällen till ära fick ta platsen från Flickan och kråkan. Men han sjöng också flera sånger från sin senaste CD – Portvakten. Titellåten är en vemodig ballad om portvakten ”…på Plaza de Toros portvakt för tjurarna dom som ska dö…”. I en annan låt lovar han att ”…inte sakta farten… leva lite till… och försvara det jag tror på”.

Vi tar det som ett löfte och ser fram emot snart få återse honom på Varbergs teater. Mikael Wiehe önskade ingen annan ersättning än för resan och lunch på Laxbutiken i Falkenberg. Tack vare Lasse Diding kunde vi också utan kostnad erbjuda Mikael och hans bror en övernattning på Varbergs välkända Hotell Gästis. Det innebär att vi fick ett överskott på 70 000 kronor. Dessa pengar är skickade till folket i Gaza genom Palestinainsamlingen riktat till Gaza Community Mental Health Programme (GCMHP). Palestinagrupperna har haft ett 25-årigt samarbete med GCMHP. De arbetar med att förbättra barns mentala hälsa.

I Gaza bor idag en miljon barn som lever under en ständig traumatisk stress. GCMHP utbildar lärare, föräldrar och andra viktiga personer som möter barnen i deras vardags- miljö.

Kenneth Ljungqvist, PG Varberg

Foto: Christer Sandberg 

Air Max 90 Ultra 2.0 Essenti