Förbjud handel med företag i bosättningarna

Efter påtryckningar från palestinska och internationella människorättsorganisationer har FN:s Råd för Mänskliga Rättigheter till sist släppt listan över företag med verksamhet i de illegala israeliska bosättningarna. Listan, ursprungligen beslutad i rådets resolution 36/13 (2016), omfattar 112 företag som på olika sätt bidrar till och tjänar på den israeliska ockupationen av palestinska områden. Inte förvånande är de flesta företagen israeliska, men på listan finns också flera internationella företag som nog är väl kända för de flesta svenskar: Motorola Solutions, JCB, och reseföretagen TripAdvisor, Airbnb och Booking. com.

Det finns dock flera företag som inte är med på listan, men som också har verksamhet i bosättningar, till exempel G4S, Hewlett Packard, Elbit Systems, Caterpillar, Hyundai, Volvo, Heidelberg Cement och Cemex. Den israeliska organisationen Who profits har dessutom sedan länge en lista på ytterligare flera hundra företag som på olika sätt kan vara inblandade i ockupationen.

FN-listan – redan kallad “Skamlistan” – har förstås väckt stor uppståndelse i Israel, vars regering tillsammans med USA och Storbritannien försökt att stoppa den. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har hotat att som ”straff” snabbt erövra och annektera ytterligare palestinska områden och utrikesminister Israel Katz meddelar att man bryter kontakten med FN-rådet – under Chiles förra president Michelle Bachelet – och planerar “extrema och hårda” åtgärder. Enligt USA:s utrikesminister Mike Pompeo utgör listan bevis för FN:s “oavbrutna anti-israeliska politik”, och någonting som hotar USA:s ansträngningar att åstadkomma en “övergripande och varaktig fred”.
Palestinska organisationer och internationella solidaritetsrörelsen välkomnar listan. Alla dessa företag måste ställas till svars för att de medverkar till folkrättsbrott. Palestinska myndigheten har förklarat att man, med stöd av listan, skall försöka komma åt företag som tjänar på förtrycket av palestinierna.

Regeringar i väst, som den svenska, bör nu också se över sina egna, och sina nationella företags, kontakter med israeliska motparter inblandade i ockupationsindustrin – och se till att samarbetet med ockupationen upphör. Palestinagrupperna förespråkar ett totalt förbud för handel och samarbeten med företag som har verksamhet i de illegala bosättningarna.

Det är dags att dumpa företag som är inblandade i ockupationen!

Anna Wester och Gunnar Olofsson