Frige alla palestinska politiska fångar

Foto: Oren Ziv/ActiveStills

Palestinska fångar smittas med coronavirus i israeliska fängelser. Flera fall finns konstaterade och eftersom nästan alla fångar lider av försämrad hälsa och därmed tillhör riskgruppen för svår coronainfektion, riskerar ett fullskaligt utbrott av virusinfektion i fängelserna att få katastrofala följder. Fångarna har heller inte någon möjlighet att undvika närkontakt med varandra i de trångbodda fängelserna.

I nuläget sitter ungefär 5 700 palestinier – män, kvinnor och barn – i israeliska fängelser. De allra flesta är politiska fångar, inspärrade för att på olika sätt ha protesterat mot ockupationen. Bland barnen är stenkastning mot soldater och militärfordon den vanligaste anklagelsen, ett brott som enligt israeliska militärlagar kan ge 10 år eller mer i fängelse. Alla politiska fångar måste friges nu för att hindra en coronaepidemi.

Addameer Prisoner’s Support and Human Rights Association är en palestinsk människorättsorganisation som arbetar med frågor som rör de palestinska fångarna. Nu har de en kampanj för att kräva en omedelbar frigivning av de palestinska fångarna för att skydda dem från att bli smittade av corona. De uppmanar vänner och allierade att göra ett filmklipp där man uttalar solidaritet med de palestinska fångarna och väljer något av kraven nedan. Klippet kan vara kortare än en minut och på engelska. Använd hashtaggen #FreeOurPrisoners #Covid_19. Tagga sedan Addameer så hamnar filmen på deras Facebooksida:   https://www.facebook.com/AddameerAssociation

Här är instruktionerna från Addameer:

Take a short video of yourself, it can be less than one minute, express your solidarity with Palestinian prisoners. Share it on your social media using #FreeOurPrisoners #COVID_19 and tag Addameer.

– I demand releasing of all Palestinian prisoners in Israeli jails, especially the most vulnerable ones:  the elders, sick, injured, children and women.

– I demand releasing of Palestinian detainees held under administrative detention.

– Until they are released, prisoners must be protected against COVID 19 . All necessary preventive measures  must be enforced. Prisoners should also be allowed communication with their families via landlines.

Underteckna upprop från War on Want:

Demand the release of all Palestinian political prisoners

Gunnar Olofsson
Anna Wester