Puma måste sluta sponsra ockupationen av Palestina

Foto: Mahmoud Ajjour

Sportföretaget PUMA sponsrar det israeliska fotbollsförbundet – Israel Football Association (IFA) – och gör sig därmed medskyldigt till ockupationen av Palestina och övergreppen mot palestiniernas grundläggande demokratiska och mänskliga rättigheter. IFA har idag sex registrerade fotbollslag som är lokaliserade till illegala israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark. Områden dit palestinier inte har tillträde, och inte heller kan besöka för att till exempel titta på fotbollsmatcher.

De israeliska bosättningarna utgör enligt FN – inte minst Säkerhetsrådets resolution 2334 (december 2016) – ett allvarligt brott mot internationell lag och ett avgörande hinder för fred. Israel hindrar också aktivt palestinska fotbollsspelare från att utöva sin sport. Palestinska fotbollslag får inte resa mellan de palestinska områdena Västbanken och Gaza för att spela matcher – ett solklart brott mot det Internationella Fotbollsförbundets (FIFA) regler att inte hindra någon annan nation att utöva sporten. Spelare attackeras, fängslas och till och med dödas av den israeliska armén. Palestinska fotbollsarenor har förstörts av israeliska bombningar och Israel låter inte Palestina importera fotbollsutrustning och utveckla sporten.

I ett öppet brev till PUMA från över 200 palestinska sportklubbar konstateras att PUMA genom sin sponsring av IFA bidrar till att legitimera och ge internationell täckmantel åt Israels olagliga politik och att man därmed också riskerar att hamna på den svarta lista som just förbereds inom ett FN-organ över företag som deltar i och tjänar på den israeliska ockupationen. Sponsringen av IFA är dessutom ett brott mot PUMA:s egen uppförandekod, som förutsätter respekt för jämlikhet och mänskliga rättigheter och ingen tolerans för diskriminering.

• PUMA måste upphöra med sponsringen av det israeliska fotbollsförbundet och undertryckandet av palestiniernas mänskliga och demokratiska rättigheter!

• Sportbutiker måste sluta saluföra PUMA:s produkter tills företagets inblandning i ockupationen av Palestina upphört!

Palestinagrupperna i Sverige (PGS)

Läs mer om den internationella Puma-kampanjen här.