Värna folkrätten och stoppa bosättarvåldet!

Våldet mot palestinier under ockupation på Västbanken har ökat dramatiskt under den nuvarande corona-epidemin. Enligt FN-organet OCHA var antalet attacker utförda av israeliska bosättare 78% högre än vanligt under de sista veckorna i mars.

Grupper av bosättare med klubbor och skarpladdade vapen och ibland med hundar gör raider mot palestinska samhällen och attackerar hus, fordon och människor. Övergreppen handlar om allt från misshandel, stenkastning, vandalisering och stöld till regelrätta mordförsök. När palestinier håller sig inomhus för att begränsa smittan passar bosättare på att slå upp tält på palestinska familjers mark och rapporter om bosättare som spottar och slår sönder rutor på palestinska bilar har kommit in från flera håll. I 16 fall har omfattande skadegörelse utförts och fem palestinier har fått skador som krävt sjukhusvård.

En speciellt våldsam grupp utgörs av unga bosättare som kallar sig “hilltop youth”. De är sedan länge kända för att ha trakasserat palestinier, sprejat kränkande texter på moskéer och kyrkor. De har nu fått fria tyglar, övertygade om att de inte kommer att straffas för någonting.

Alla bosättningar är illegala enligt internationell rätt vilket senast bekräftades genom en resolution i FN:s säkerhetsråd i december 2016. Trots att FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanat till “global vapenvila” under trycket av corona-epidemin, tycks det inte ha påverkat den israeliska armén. Israels soldater fortsätter att skjuta på och döda palestinier, attackera fiskare och fängsla palestinier som protesterar mot ockupationen i trånga fängelser där risken är stor för en snabb spridning av coronaviruset.

Det är viktigt att omvärlden trots ländernas egna utmaningar kring coronakrisen värnar den internationella rätten. Sveriges regering och EU måste tala klartext om övergreppen och vidta kännbara åtgärder för att tvinga Israel att respektera internationella lagar. Vi vill se konkreta åtgärder nu, innan situationen spårar ur än mer.

Anna Wester och Gunnar Olofsson
Palestinagrupperna i Sverige

Den palestinska organisationen Youth Against Settlements (YAS) har vid flera tillfällen filmat när de trakasserats av bosättare. Bland annat har bosättarna byggt ett tält utanför deras center. Besök deras facebooksida: https://www.facebook.com/media.yas