Givarbrev nr 2, 2019. Yvonne Fredriksson skriver från Gaza

Sitter tillsammans med Anna Wester på Al Deira hotell i Gaza och tittar ut över havet och njuter av den sköna brisen som kommer in från havet. Har ätit en god lunch och tänker tillbaka på dagens givande möten med Gaza Community Mental Health Programme (GCMHP). Vi träffade två barn- och ungdomsorganisationer och Anna intervjuade volontärer från GCMHP och imorgon ska hon intervjua Palestinian Medical Relief Society’s (PMRS) volontärer. Båda grupperna är väldigt aktiva och engagerade i sitt stöd framförallt till de som skadats det sista året i demonstrationerna vid stängslet mot Israel, Återvändandemarschen. Efter att ha arbetat heltid i 27 år för Palestinagrupperna är jag glad att jag efter min pension kan fortsätta mitt engagemang som volontär och jag är glad över att vara i Palestina igen. Anna jobbar med nästa Temaskrift som bland annat ska skickas ut till alla skolor i Sverige. Mitt uppdrag är bland annat att ha möte med generaldirektören för GCMHP, Yasser Jamei för att diskutera PGS fortsatta stöd till organisationen. GCMHP har också hjälpt oss med att ordna besök hos flera organisationer för att se om någon av dem eventuellt kan bli en framtida samarbetspartner för PGS.

Innan resan till Gaza var vi i Abu Dis där Anna intervjuade en representant för ”Animal League”, en unik organisation i Palestina som har en vegansk restaurang på Al Quds universitetet och som också arbetar för att utbilda ungdomar om djur- och miljöfrågor i ett samhälle där kampen för frihet och självbestämmande oftast har gått före andra viktiga frågor.

Trots att det var tre dagars helg efter Ramadan tog vännerna i Abu Dis sig tid att träffa oss och för mig var det skönt att ses och prata om allt möjligt och inte behöva gå igenom projekt- och ekonomiredovisningar. Nu kunde vi använda tiden till att prata politik, familjeangelägenheter och andra allmänna saker.

En ung tjej som nu gör praktik på läsestugan har skrivit en uppsats på engelska om beduinerna i Palestina och hon lovade att skicka den till mig. Ska bli spännande att läsa och den kan nog var till nytta för det samarbete som finns mellan läsestugan och de beduiner som bor på byns marker.

Vi har också varit i Ramallah och träffat Mustafa Barghouthi, ordförande för PMRS. Dr Skafi ansvarig för organisationens mobilkliniker och deras akutverksamhet vill gärna återuppta utbildningarna som en sjuksköterska från PGS tidigare givit i avancerad första hjälpen. Hoppas detta är något PGS kan återuppta.

Om några dagar åker vi tillbaka till Västbanken och fortsätter vårt arbete där.

Yvonne Fredriksson

Gaza 2019-06-12