Håll avstånd till Puma!

Dessa dagar håller vi säkerhetsavstånd för att inte smittas av corona. Men vi bör också hålla avstånd till annat ohälsosamt och skadligt i tillvaron. Ett exempel är sportföretaget Puma.

I dag, den 12:e december är det internationell aktionsdag mot Puma. Målet är att få företaget att sluta sponsra det israeliska fotbollsförbundet, IFA.

Genom att sponsra det israeliska fotbollsförbundet gör sig Puma medskyldigt till ockupationen av Palestina; markstölder, fördrivning av människor, fängslanden, tortyr och andra övergrepp mot palestiniernas grundläggande demokratiska och mänskliga rättigheter.

Det israeliska fotbollsförbundet har i dag sex registrerade fotbollslag från illegala israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark. Bosättningarna utgör enligt FN ett allvarligt brott mot internationell rätt och ett avgörande hinder för ett slut på ockupationen och en rättvis fred.

Puma är dessutom länkat till företaget Delta Galil Industries som är ett av flera företag som är svartlistade av FN på grund av verksamhet i bosättningarna.

Israel hindrar palestinska fotbollsspelare från att utöva sin sport på många sätt. Palestinska fotbollslag stoppas från att resa mellan Västbanken och Gaza för att spela matcher, vilket gör att de måsta ha två fotbollsserier i samma land. Att hindra en annan nation från att utöva sporten är ett solklart brott mot det Internationella Fotbollsförbundets (FIFA) regler. Palestinska fotbollsspelare attackeras, fängslas och till och med dödas av den israeliska armén och fotbollsarenor i Gaza har bombats sönder. Israel hindrar även Palestina från att importera fotbollsutrustning och utveckla sporten.

Sponsringen av IFA är dessutom ett brott mot Pumas egen uppförandekod, som förutsätter respekt för jämlikhet och mänskliga rättigheter utan tolerans för diskriminering.

Till dess att Puma bryter samarbetet med det israeliska fotbollsförbundet uppmanar vi till bojkott.

#BojkottaPuma och följ den internationella kampanjen under #BoycottPuma

Palestinagrupperna i Sverige