Human Rights Watch: Israel bedriver apartheid

I en ny rapport, A Threshold Crossed: Israeli Authorities and the Crimes of Apartheid and Persecution, slår människorättsorganisationen Human Rights Watch fast att israeliska myndigheter bedriver apartheid och begår allvarliga övergrepp mot palestinier. 

– Palestinagrupperna välkomnar rapporten, som bekräftar vad palestinier, vi i solidaritetsrörelsen och internationella experter sagt i många år: Israels ockupation är ett apartheidsystem som berövar miljontals palestinier sina grundläggande rättigheter, säger Palestinagruppernas ordförande Henrik Carlborg.

Rapporten på 213 sidor gör en detaljerad genomgång av situationen i det ockuperade palestinska området, inklusive Östra Jerusalem, och visar att israeliska myndigheter begår brott mot mänskligheten i form av apartheid och förföljelse. Rapporten tar exempelvis upp att palestiniernas rörelsefrihet begränsas genom vägspärrar, muren, tillståndssystem, separata vägar för palestinier och israeliska bosättare på Västbanken, att olika lagar gäller för palestinier – som lyder under israeliska militärlagar – respektive israeler bosatta i illegala bosättningar, att bosättningarna fortsätter expandera, palestinsk mark konfiskeras och att palestinier systematiskt nekas tillstånd att bruka sin mark eller att bygga bostäder vilket innebär att de tvingas flytta.

För att upprätthålla dominans diskriminerar israeliska myndigheter palestinier även inom staten Israel. Den institutionella diskrimineringen inkluderar lagar som tillåter hundratals israeliska städer att i praktiken stänga ute palestinier med israeliskt medborgarskap och budgetar som bara avsätter en bråkdel resurser till palestinska skolor jämfört med skolor för judiska israeliska barn. 

Begreppet apartheid, åtskillnad, beskrev ursprungligen situationen i Sydafrika med är idag ett universellt rättsligt begrepp. Förbudet mot särskilt allvarlig institutionell diskriminering och förtryck eller apartheid utgör en grundläggande princip i internationell rätt.

Human Rights Watch är långt ifrån de första som drar slutsatsen att Israel gör sig skyldigt till apartheid. FNs rapportörer, sydafrikanska experter med flera har visat att Israel utvecklat ett system av maktutövning som syftar till att behålla kontrollen över palestinierna och separera dem från israelerna. Ett annat aktuellt exempel är den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem, som i sin rapport A regime of Jewish supremacy from the Jordan River to the Mediterranean Sea: This is apartheid kommer fram till samma slutsatser. I hela området mellan Medelhavet och Jordanfloden implementerar den israeliska regimen lagar, praxis och statligt våld som syftar till att cementera en grupps dominans över en annan.

– Vi hoppas att Sveriges regering nu tar till sig av de här rapporterna och att vi får se handling, säger Henrik Carlborg. Till exempel att verka för att Israels förmånliga samarbetsavtal med EU fryses, i avvaktan på mer kraftfulla åtgärder där Israel ställs till svars för brotten mot internationell rätt.

”I have been to the Occupied Palestinian Territory, and I have witnessed the racially segregated roads and housing that reminded me so much of the conditions we experienced in South Africa under the racist system of Apartheid. I have witnessed the humiliation of Palestinian men, women, and children made to wait hours at Israeli military checkpoints routinely when trying to make the most basic of trips to visit relatives or attend school or college, and this humiliation is familiar to me and the many black South Africans who were corralled and regularly insulted by the security forces of the Apartheid government.” Desmond Tutu, sydafrikansk ärkebiskop och mottagare av Nobels fredspris