Sverige måste agera mot den etniska rensningen i Östra Jerusalem!

Foto: Oren Ziv/ActiveStills

Efter att domstolsförhandlingar om de just nu aktuella vräkningarna av palestinska familjer skjutits upp till måndag 10 maj, beskriver ögonvittnen situationen i Östra Jerusalem som en krigszon, där israeliska styrkor och beväpnade bosättare slår våldsamt mot palestinier. Bosättare går från hus till hus, skanderar “död åt araber” och kräver att alla palestinier ska kastas ut ur Jerusalem.

De senaste domstolsbesluten om att palestinska familjer ska vräkas från sina hem i Östra Jerusalem är del av de israeliska myndigheternas ansträngningar att utvidga illegala bosättningar i Östra Jerusalem. Sedan Israel annekterade Östra Jerusalem 1967 har bosättarorganisationer gjort anspråk på palestinskägd mark och vunnit flera rättsliga strider för att vräka palestinier från sina hem i området. Just nu står 195 palestinier, däribland många barn, inför omedelbart hot om vräkning. Andra boende i Östra Jerusalem är rädda att de snart kommer att möta samma öde.

EU har med anledning av den senaste tidens utveckling upprepat sin ståndpunkt att alla bosättningar i det ockuperade palestinska området är olagliga enligt internationell rätt och också förnyat sin uppmaning till den israeliska regeringen att omedelbart stoppa planerna på att utvidga bosättningarna i Jerusalem. Ökningen av vräkningar och husrivningar, särskilt i Sheikh Jarrah och Silwan i Östra Jerusalem, är enligt EU alarmerande. Sådana ensidiga åtgärder är olagliga enligt internationell humanitär rätt och främjar bara spänningar på marken.

Internationella påtryckningar är absolut avgörande för att familjer som i generationer bott i Jerusalem inte ska fördrivas och lämna plats åt ännu en illegal bosättning. Varför är det så tyst från Sveriges regering?

#SaveSheikhJarrah

Läs mer om vräkningarna av palestinska familjer i Östra Jerusalem:
https://www.palestinagrupperna.se/…/nodrop-fran-ostra…/