Digital manifestation för ett fritt Palestina

Foto: Anna Wester

Vi är många som känner stor förtvivlan och maktlöshet inför vad som händer i Palestina nu. Fördrivningen av palestinska familjer från Östra Jerusalem, bombningarna av Gaza och ockupationens brutala vardag. Vi minns också Al Nakba. Den 15 maj är det 73 år sedan den etniska rensningen började, när fler än 700 000 palestinier fördrevs från sina hem och 500 byar jämnades med marken. Än i dag lever miljoner palestinier som flyktingar, vissa i flyktingläger på Västbanken, i Gaza och i grannländerna, andra runtom i världen. Al Nakba var inte en enskild händelse, utan är en pågående verklighet. 

Allmänna sammankomster med fler än åtta deltagare får på grund av coronapandemin inte hållas och därför kan vi inte samlas i fysiska manifestationer. Men det hindrar oss inte från att visa vår solidaritet.

– Digital demonstration:
Ta en bild eller spela in en kort video med ditt budskap, det kan vara ett plakat, en banderoll, en symbol eller något annat. Lägg ut det på sociala medier med #Palestinagrupperna #SaveSheikhJarrah, #Gaza och #Nakba73. På så sätt kan vi visa att vi är många – både som stöd till palestinierna som återigen upplever sig osynliggjorda av omvärlden, och inför våra makthavare som måste agera. Se event på Facebook: https://fb.me/e/U35ZMpux

– Upprop till utrikesministern:
Inför Nakbadagen på lördag överlämnar vi till utrikesminister Ann Linde ett upprop där vi kräver:

  1. Att den svenska regeringen skyndsamt och kraftfullt agerar för att förhindra ytterligare etnisk rensning av palestinier från Jerusalem.
  2. Att Sverige i EU verkar för att associationsavtalet mellan EU och Israel upphävs tills dess att Israel följer avtalets klausuler om mänskliga rättigheter och internationella konventioner.

Uppropet har redan skrivits under av 12000 personer. Kan vi bli 15 000 till på fredag eftermiddag då namninsamlingen överlämnas till utrikesministern? Skriv under och dela! https://www.mittskifte.org/p/sheikhjarrah

– Höj din hand mot apartheid
Palestinska BDS National Committee ber alla att ta ett foto av sin hand, gärna med ett budskap skrivet i handflatan, och dela i sociala medier med hashtaggen #InOurHands. Läs mer: https://www.facebook.com/BDSNationalCommittee

– Stöd Palestinagruppernas samarbetspartners i Palestina och Libanon:
PGS stödjer sex organisationer som alla arbetar för att stärka barn och unga som lever under ockupation på Västbanken och i Gaza, eller i flyktingläger i Libanon. Här kan du följa deras verksamhet : https://pgsyouthnow.com.
Stöd arbetet med barn och unga i Palestina: Swisha valfri gåva till 1239011578 eller pg 90 11 57 – 8.

– Bli aktiv medlem i Palestinagrupperna:
Du behövs! Bli medlem i Palestinagrupperna i Sverige och engagera dig i en lokalgrupp. https://www.palestinagrupperna.se/bli-medlem/