Ben & Jerry’s lämnar israeliska bosättningar

Efter att under många år ha kritiserats för sin verksamhet i Israel meddelar glassföretaget Ben & Jerry’s att de kommer att sluta sälja sina produkter i Israels olagliga bosättningar på palestinsk mark.

I ett uttalande säger Ben & Jerry’s styrelse: “Vi anser att det är oförenligt med våra värderingar att Ben & Jerry’s glass säljs i det ockuperade palestinska området.”

Den globala BDS-rörelsen har länge uppmanat Ben & Jerry’s att upphöra med sin delaktighet i Israels ockupation och kränkningarna av palestiniernas mänskliga rättigheter. Ben & Jerry’s beslut visar att vi alla som konsumenter kan göra skillnad! Det kan tyckas vara ett blygsamt steg som Ben & Jerry’s tar nu men det väcker mycket starka känslor hos israeliska makthavare.

Vi i Palestinagrupperna välkomnar Ben & Jerry’s ställningstagande och uppmanar samtidigt företaget att avsluta all sin verksamhet i Israel. Ben & Jerry’s har en fabrik i Israel och trots att det marknadsför sig som ett företag med starkt engagemang i sociala rättvisefrågor har de aldrig tidigare uttalat sig mot den israeliska ockupationen.