Vi presenterar: PalestinaPodden!

Lagom till vad vi hoppas blir ett långt härligt jullov presenterar vi vår alldeles egen podcast, PalestinaPodden!
Här får vi äntligen prata till punkt, med gäster och samtalsämnen som berör och går på djupet. Du hittar snart podden där alla poddar finns, men vi smyger ut de första avsnitten redan nu och du kan lyssna på dem här.

AVSNITT 1: OCKUPATIONENS ABC
Vilka är egentligen bosättare? Vad betyder Intifada? Nakba? Varför finns det flyktingläger i Palestina? Vad innebär det att leva under ockupation? 

I premiäravsnittet av PalestinaPodden reder Anna och Johanna ut begreppen, med utgångspunkt i Palestinagruppernas nya skrifter, ‘Palestina – Ockupation’, och ‘Palestina – Motstånd’.

Här kan du lyssna på det första avsnittet!

AVSNITT 2: BISTÅND – MER ÄN PENGAR
Vi samlar PGS-aktivister och samarbetsorganisationer från Palestina och Libanon och pratar bistånd och solidaritet. Hanadi från organisationen Naba’a i Libanon, Tareq från Youth Vision Society i Gaza och Amjad från Social Development Center i flyktinglägret Askar på Västbanken berättar om sitt arbete och vad solidaritet betyder för dem. Yvonne från Palestinagrupperna tar oss med på den spännande resa som ledde fram till att PGS började med bistånd.

Här kan du lyssna på avsnitt två!

AVSNITT 3: EN RÖRELSE MED FLERA RÖSTER
I tredje avsnittet gästas vi av Olle Katz från Jipf, Judar för israelisk-palestinsk fred. Johanna från Palestinagrupperna och Olle pratar engagemanget för en rättvis fred mellan palestinier och israeler, och Olle berättar om sin resa till Palestina.

Här kan du lyssna på avsnitt tre!

AVSNITT 4: TILLBAKA TILL TEL AL ZAATAR
Eva Hammad bodde i det palestinska flyktinglägret Tel al Zaatar i Libanon på 1970-talet och arbetade som sjuksköterska. När lägret först belägrades och sedan angreps militärt, förlorade Eva sin man och blev själv svårt skadad. I PalestinaPodden delar Eva med sig av sin oerhört starka berättelse och vi pratar om de palestinska flyktingarnas situation. Och om solidaritet och engagemang.

Här kan du lyssna på avsnitt fyra!

AVSNITT 5: VAD SÄGER FOLKRÄTTEN?
PGS ordförande Henrik Carlborg och pratar om internationell rätt, historia och nutid med utgångspunkt i Palestinagruppernas nya skrift, Vad säger folkrätten?

Här kan du lyssna på avsnitt fem!

PalestinaPodden har beviljats medel från Folke Bernadotteakademins (FBA:s) stöd till civilsamhället för fred och säkerhet. Läs mer på: www.fba.se/stod. Det är Palestinagrupperna i Sverige som ansvarar för innehållet.