Skamlig vapenaffär med Israel

Det är oacceptabelt att den svenska försvarsmakten köper krigsmateriel från ett företag som är delaktigt i brott mot folkrätten och de mänskliga rättigheterna. 

I mars bekräftades att Försvarets Materielverk ingått ett kontrakt med det israeliska vapenföretaget Elbit Systems Ltd. Enligt kontraktet, värt 27 miljoner USD, ska Elbit förse Försvarsmakten med M339 patroner, 120 mm ammunition och datainställningsenheter för sina Leopard Main Battle Tanks (MBTs).

Yehuda (Udi) Vered, General Manager för Elbit Systems Land, kommenterar kontraktet: ”Detta understryker det växande erkännandet från västerländska arméer av vår produktportföljs unika kvalitet.”

Elbit har nyligen öppnat kontor i Sverige och hävdar att Sverige är en viktig marknad för företaget och en “grundsten för vidare expansion i Europa.”

Trots att Sveriges regering fördömer den israeliska ockupationen, bosättningspolitiken och muren pågår alltså det militära samarbetet med Israel för fullt. 

Elbit Systems Ltd är en av de främsta leverantörerna till den israeliska armén. Elbit har ett nära samarbete med det israeliska försvarsdepartementet och har stor nytta av att förse den israeliska militären med utrustning som används för att upprätthålla ockupationen av de palestinska territorierna. Elbits obemannade flygfordon (UAV) säljs på den globala marknaden som “stridstestade”, vilket lyfts fram som en fördel gentemot konkurrenterna. Elbit är också en av de viktigaste leverantörerna av elektroniska detektionssystem till muren på Västbanken och deltar i det israeliska försvarsministeriets byggnation av en mur runt Gaza. Elbits Hermes-drönare användes under Israels attack mot Gaza 2009, Operation Cast Lead, som dödade fler än 1 400 palestinier. Enligt en av världens ledande människorättsorganisationer, Human Rights Watch (HRW) kan Israels drönarpiloter och befälhavare då ha gjort sig skyldiga till krigsförbrytelser. Elbits 7,5 Skylark mini-UAV användes för att stödja militära markaktioner i Israels attack mot Gaza 2014, som dödade 2 202 palestinier. Hermes 450 och 900 användes också under den attacken, då bland annat fyra barn dödades av en israelisk fjärrstyrd drönare när barnen lekte på en strand. Vid attacken mot Gaza 2014 bekräftade Elbits vd för israeliska medier att alla Elbitprodukter var i operativ användning av IDF under striderna. I maj 2021, under den senaste attacken mot Gaza, hävdade Elbits vd att “[attacken] kommer att främja utvecklingen av laserteknologi för avlyssning av missiler, bomber, pansarvagnsmissiler och drönare”, som utvecklats av företaget. 

Mer än ett dussin finansinstitut, pensions- och investeringsfonder runtom i världen har uteslutit Elbit på grund av företagets delaktighet i Israels militära våld gentemot palestinier. Enligt AP-fondernas etiska råd uteslöts Elbit eftersom bolaget kan kopplas till kränkningar av grundläggande konventioner och normer genom sin aktiva utveckling, leverans och underhåll av ett skräddarsytt övervakningssystem för vissa delar av separationsbarriären som byggs på Västbanken.

I det säkerhetspolitiska läge som nu råder måste folkrätten värnas. Att då göra mångmiljonaffärer med ett företag som Elbit är inte bara djupt osmakligt, det går också rakt emot Sveriges utrikespolitiska målsättningar om att främja fred, demokrati och en hållbar utveckling.

Källor
https://elbitsystems.com/pr-new/elbit-systems-awarded-a-27-million-contract-to-provide-sweden-with-nato-compliant-tank-ammunition
https://www.dn.se/varlden/svenska-vapenkop-fran-israel-vacker-nyfikenhet
https://investigate.afsc.org/company/elbit-systems
https://www.whoprofits.org/company/elbit-systems
https://corporatewatch.org/elbit-systems-company-profile-2
http://www.hrw.org/node/84077/section/4
https://www.hrw.org/report/2009/06/30/precisely-wrong/gaza-civilians-killed-israeli-drone-launched-missiles
https://corporateoccupation.org/2015/01/27/elbit-new-company-profile
http://archive.defensenews.com/article/20140812/DEFREG04/308120026/Israeli-Forces-Praise-Elbit-UAVs-Gaza-Op
https://www.jpost.com/Israel-News/IAF-declares-Hermes-900-drone-fully-operational-503282
http://www.eccpalestine.org/wp-content/uploads/2020/03/StopIsraeliKillerDrones.pdf
https://www.themarker.com/markets/.premium-1.9842340
https://dronewars.net/wp-content/uploads/2019/11/DW-FracturedLives-WEB.pdf
https://www.edrmagazine.eu/elbit-systems-will-deliver-additional-1000-e-lynx-software-defined-radios-to-sweden
https://elbitsystems.com/pr-new/elbit-systems-german-subsidiary-awarded-23-million-contract-to-supply-e-lynx-multi-channel-radios-to-the-swedish-army