EU: Förbjud handel med bosättningar!

Wisam Hashlamoun/APA Images

EU kan bidra till fred genom att förbjuda handel med bosättningar – vi kan se till att det blir verklighet!

Skriv under medborgarinitiativet här: https://stopsettlements.org

Utdrag ur en artikel i Electronic Intifada om medborgarinitiativet för ett förbud mot handel med illegala bosättningar:

“En av folkrättens viktigaste regler är staters skyldighet att avstå från att använda våld om de inte agerar i försvar. I synnerhet är erövring och annektering av territorier förbjuden. […]

Efter att Ryssland ockuperade och annekterade Krim 2014 förbjöd EU snabbt import av produkter tillverkade där. […] Till dånande applåder gjorde EU samma sak med avseende på de icke-statligt kontrollerade territorierna Donetsk och Luhansk i år när Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina.
Utöver Krim finns åtminstone tre andra långvariga fall av militär ockupation som kränker suveräniteten: Västsahara, ockuperat av Marocko 1975, Västbanken (inklusive östra Jerusalem) och Gaza, ockuperat av Israel 1967 och Syriens Golanhöjder, ockuperat av Israel samma år.

Ockupationen av dessa territorier har länge definierats av FN:s säkerhetsråd och internationella domstolen som uppenbara brott mot internationell rätt. I Västsahara, Golanhöjderna och Palestina är storskaliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna vardag.

I alla tre fallen har ockupanten flyttat sin civilbefolkning till bosättningar. Enligt Internationella brottmålsdomstolen är sådan kolonisering ett krigsbrott.

Bosättningspolitiken är särskilt allvarlig eftersom den visar att målet är att hålla ockuperade områden permanent ockuperade och de facto annekterade. Som konstaterats av Amnesty International och Human Rights Watch har stater en skyldighet att förbjuda import från illegala bosättningar.
[…] Vad EU behöver är en allmän regel som förbjuder handel med alla olagliga bosättningar, var som helst, när som helst, nu och i framtiden, en gång för alla.”

Läs hela artikeln.