Trakasserierna mot palestinska människorättsförsvarare fortsätter

Bild från DCI Palestines kontor

Under natten till torsdagen gjorde israeliska ockupationsstyrkor razzior mot flera palestinska människorättsorganisationer. Soldater bröt sig in på organisationernas kontor, beslagtog material, förseglade dörrarna med järnbeslag och lämnade militärorder som förklarade organisationerna olagliga. 

Det är samma organisationer som Israel attackerade i november förra året: Al-Haq, Defence for Children International – Palestine, Addameer, Union of Agricultural Work Committees, Bisan Center for Research and Development och Union of Palestinian Women’s Committees. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter kallade då organisationerna “några av de mest ansedda människorätts- och humanitära organisationerna i det ockuperade palestinska området.” Flera EU-länder, däribland Sverige, har helt underkänt Israels påståenden och meddelat att de fortsätter samarbeta med organisationerna. Josep Borrell, ansvarig för EU:s samlade utrikespolitik, sa på torsdagsmorgonen att EU kommer att “fortsätta stå fast vid internationell rätt och stödja civilsamhällets organisationer.”

Israel har en lång historia av att gripa, fängsla och trakassera palestinska människorättsförsvarare. Organisationerna som Israel nu attackerar verkar i det palestinska civilsamhället och ger bland annat juridisk representation till barn som ställs inför israeliska militärdomstolar och dokumenterar Israels brott mot internationell rätt, däribland inlämnande av bevis till Internationella brottmålsdomstolen, ICC.

Palestinagrupperna uttrycker sitt fulla stöd till de drabbade organisationerna och uppmanar Sveriges regering att kraftfullt protestera mot Israels trakasserier mot det palestinska civilsamhället.

Förföljelse av kritiska röster utgör en del av brottet apartheid, enligt definitionen i FN:s apartheidkonvention. Vi stödjer det palestinska civilsamhällets krav på att FN ska utreda om Israel begår apartheid, vilket – bland många andra – Human Rights Watch, B’Tselem, Amnesty International och FN:s särskilde rapportör för mänskliga rättigheter i det palestinska ockuperade området har konstaterat att Israel gör. 

#Standwiththe6

#UNInvestigateApartheid