Ny skrift: Livet under ockupation

Nästan alla palestinier har en historia som också speglar Palestinas historia. Berättelser om fördrivning och flykt, landstölder, fängelse, förtryck, våld och död. Sedan 1948 har palestinska familjer splittrats och generationer har vuxit upp under ockupation och apartheid eller som flyktingar utanför sitt hemland. De äldsta minns flykten från det historiska Palestina som nu är Israel och de yngre har hört berättelserna så många gånger att de kan återge hur träden doftade i deras mor- och farföräldrars trädgård.

Den militärockupation av Västbanken, Gaza och Östra Jerusalem som inleddes 1967 påverkar palestinierna varje dag i deras vardag. Ockupationen innebär brott mot mänskliga rättigheter och internationell rätt. Att människor dödas eller skadas av soldater och bosättare, får sina hem rivna och hindras från att resa i sitt eget land.

Lika länge som fördrivning och ockupation har pågått har palestinierna också gjort motstånd. Att göra motstånd i Palestina är en del av livet. Det kan handla om att du stannar på din mark för att inte israeliska bosättare ska komma och stjäla den, att ta examen trots att du måste passera militära vägspärrar varje morgon. Eller att driva en juridisk process mot israeliska staten för att muren inte skall gå över dina marker, trots att du vet att chansen att få rättvisa är minimal. Det rapporteras sällan om detta eller om de fredliga demonstrationerna som hålls varje vecka i byar och städer. När det är våldsamheter blir Palestina och Israel en nyhet. Men inte alltid. Ockupationens vardag, som innebär våld och förtryck, uppmärksammas sällan. Historierna om hur människor dagligen nekas sina mänskliga rättigheter berättas nästan aldrig.

I skriften Palestina. Livet under ockupation vill vi ge palestinier på Västbanken och i Gaza en röst. Vad innebär det att leva under ockupation? Hur påverkar det vardagen att vara omringad av israeliska bosättningar och utsättas för trakasserier varje dag? Hur är det att vara ung i Gaza och leva instängd i ett stort utomhusfängelse? Vi har varit i South Hebron Hills och träffat Jabreen vars familj gång på gång tvingats lämna sin mark, Nasser som valt att kämpa mot ockupationen med icke-våld och Harun som blev totalförlamad när en soldat sköt honom i halsen under ett bråk om en generator. I Gaza intervjuade vi Hind som är ung influencer och Saleh vars liv förändrades när han blev skjuten i ögat av israeliska prickskyttar under en demonstration. Neta är israel men lever nu i Nablus i Palestina och deltar i kampen mot ockupationen. Najla är klimataktivist och bor både i Stockholm och i Jerusalem. Deras berättelser är också berättelsen om Palestina.

Anna Wester och Catrin Ormestad

Beställ skriften genom att mejla: skrifter@palestinagrupperna.se Du betalar bara för portot! 

Lärare kan beställa den genom Utbudet:

https://www.utbudet.se/produkter/ovrigt/palestina-livet-under-ockupation