Barn ska inte sitta i fängelse

Under oktober uppmärksammar vi palestinska barn som är fängslade i Israel. Varje år åtalas 500-700 minderåriga palestinier i israeliska militärdomstolar. Just nu sitter 180 palestinska barn i israeliska fängelser.

9-15 oktober får Göteborg och Stockholm besök av Khaled Quzmar, generaldirektör för Defence for Children International – Palestine (DCIP), som i offentliga seminarier och möten med organisationer, universitetsstudenter och beslutsfattare ska berätta om situationen för palestinska barn i israeliska fängelser. Palestinagruppen i Göteborg och Palestinagruppen i Stockholm är värdar för besöket.

DCIP är en av sju palestinska människorättsorganisationer som Israel nyligen förbjudit och som verkar under ständigt hot från israeliska myndigheter.

“Plastbandet satt så hårt att jag skrek av smärta och sa att mina händer gjorde ont. Jag sa till dem att jag frös, men de brydde sig inte och fortsatte försöka få mig att erkänna i ungefär två timmar. Soldaten som grep mig hade hela tiden sitt gevär riktat mot mitt huvud. Sedan lossade de lite på plastbandet och satte mig på en stol utanför ett rum. En av soldaterna öppnade dörren till rummet och slog mig på ryggen, och det gjorde så ont.”

F är 13 år och bor i en by utanför Nablus. Han greps av den israeliska armén när han var på väg hem från mataffären. F blev slagen upprepade gånger, fördes iväg till en militärbas och soldater hotade att skjuta eller hänga honom om han inte namngav personer som kastat sten på armén. F släpptes efter drygt fyra timmar. Han lever nu med rädslan över att soldater ska gripa honom igen. 

Precis som F har de allra flesta palestinska barnfångar gripits i samband med att den israeliska armén invaderat deras hemorter, eller vid israeliska vägspärrar inne på palestinskt område. 500-700 minderåriga palestinier åtalas varje år i israeliska militärdomstolar. I 99 procent av fallen döms barnen som skyldiga. Den vanligaste anklagelsen är stenkastning mot den israeliska armén, vilket kan leda till flera år i fängelse. Majoriteten av barnen uppger att de blivit förhörda utan en förälder eller ett juridiskt ombud närvarande, tvingats erkänna brott och utsatts för misshandel eller förnedrande behandling under gripande, förhör och i fängelse. Mer än hälften av barnen avtjänar sina straff i fängelser i Israel, där deras anhöriga har mycket svårt att få tillstånd att besöka dem. Allt detta är givetvis förbjudet enligt FN:s Barnkonvention.

Khaled Quzmar är palestinier från Västbanken. Han har en juristexamen och en masterexamen i mänskliga rättigheter och är specialiserad på frågor som rör allvarliga kränkningar mot barn under väpnade konflikter. Som advokat har Khaled Quzmar representerat många palestinska barn i israeliska militärdomstolar.

OFFENTLIGA SEMINARIER OCH FÖRELÄSNINGAR

Måndag 10 oktober, kl. 17.30-19.30 Frölunda kulturhus, Valthornsgatan 13, Västra Frölunda
Tisdag 11 oktober, kl. 18.00-19.30 Stadsbiblioteket, Götaplatsen 3, Göteborg
Onsdag 12 oktober, kl. 18.00-20.00 Mäster Olofsgården, Svartmangatan 6, Stockholm
Torsdag 13 oktober, kl. 13.00-15.00, Forum Civ, Alsnögatan 7, Stockholm (sänds också digitalt)

Se PG Göteborgs facebooksida för mer information om seminarierna i Göteborg och PG Stockholms facebooksida för mer information om seminarierna i Stockholm.

INSAMLING: TILL BARNENS FÖRSVAR

I samband med besöket bedriver vi en insamlingskampanj till förmån för Defence for Children International – Palestine (DCIP), som erbjuder gratis rättshjälp till palestinska barn i israeliska fängelser, dokumenterar brott som begås mot barnen och sprider information. Insamlingen sker via Palestinagruppernas 90-konto. 

Pg 90 11 57 – 8
Swish 1239011578.
Märk betalningen DCIP. 

Palestinagruppernas 90-konto granskas av Svensk Insamlingskontroll.