Det internationella samfundet måste ingripa

I en detaljerad rapport redogör den palestinska människorättsorganisationen Al Haq för de kränkningar av internationell rätt, inklusive mänskliga rättigheter och humanitär rätt, som de israeliska ockupationsstyrkorna begick i Jenins flyktingläger den 26 januari. Dessa brott kan och bör lagföras enligt Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen (ICC).

Flyktinglägret i Jenin har länge varit utsatt för Israels militära angrepp. Den palestinska journalisten Shireen Abu Akleh sköts ihjäl i lägret i maj förra året, och lägrets invånare fortsätter att utsättas för konstanta militära invasioner som utgör kollektiv bestraffning.

Situationen är akut och det internationella samfundet har en skyldighet att ingripa mot det dagliga våldet och dödandet av palestinier som eskalerat under 2023. Israel har dödat 30 palestinier under årets första 26 dagar.

Läs mer hos Al Haq